Disz íz London

Egy tanulni vágyó hazánkfia kalandjai a távoli Londonban. Élettapasztalatok és pénzszerzési kísérletek a WC-tisztítástól a vibrátorok raktározásáig...

Mostanában

Utolsó kommentek

  • joco78: @amarramerre: tavolazsiatol.blog.hu :) (2013.01.21. 02:43) Nem félsz attól?
  • amarramerre: @joco78: nagyszerű :) remélem, nekünk is összejön előbb-utóbb egy hasonló utazás...addig is lássa... (2012.01.13. 21:01) Nem félsz attól?
  • joco78: @amarramerre: Köszi az érdeklődést. Amint látod, a londoni írások egy kissé elapadtak, - mostanság... (2012.01.13. 18:01) Nem félsz attól?
  • amarramerre: dejó :) szívesen olvasnék még...a keleti utakról nincsen blog? (2012.01.13. 16:12) Nem félsz attól?
  • joco78: @Mr.sebi: Hmmm... Hát igen, asszem épp ezért írtam le ezt a párbeszédet. Ha csak annyi lenne a lén... (2011.10.05. 09:46) Nem félsz attól?
  • Utolsó 20

Őket olvasom

Circus Maximus

2008.08.05. 23:55 joco78

Vannak ugyebár a frekventált helyek.
Trafalgar Square, Picadilly Circus, London Eye, Tower no meg a Tower Bridge. Rendes turista addig nem megy el Londonból, amíg be nem járta az összeset. Persze akad még itt jópár látni- és tapasztalnivaló, de maradjunk csak a felszínen. Mármint a felszínes dolgoknál. Lásd: Oxford Circus.

Oxford Street és Circus

Gabriel barátom után én is a divat kapujában találtam munkát, az Oxford Circus tőszomszédságában, magától a Circustől (akarom mondani, cirkusztól) bő fél percre. Egy divatsuli, a London College of Fashion - amelynek hat épülete is van a városban - hová helyezze a székhelyét, ha nem a divat középpontjába. Van ugyebár az Oxford Street, meg a Regent Street, és van a kettőnek a kereszteződése, az Oxford Circus. Aki még nem járt itt, annak azt mondanám, hogy a londoni Váci utca. De ezt rögtön vissza is szívom, mert ezt nem lehet és nem is érdemes hasonlítgatni.

Reklámarcok

Végig-végig ruhaboltok, divatcégek, napszemcsik és csini cipők. Egy-két kávézó és szendvicsbár, hogy a vásárlásban megfáradt turista szusszanjon egyet, és újult erővel könyököljön akciós drágaságok után. Ha lehet a klasszikus értelemben vett imperializmusnak szimbóluma, akkor az Oxford Street és vele együtt az Oxford Circus, az biztosan az. Fogyasztani jár ide mindenki, van aki a pénzét költi, és van aki csak a szemét hízlalja. Papírtasakot szorongató zombik mindenhol, szájtáti turisták és kiöltözött divathuszárok mindenfelé.

Forgatag

Ha megpróbálunk kívülállók maradni, pillanatok alatt csapdába kerülünk és azt vesszük észre, hogy cinikusan avagy sem, de mi is a bámészkodókat bámuljuk. A tömeg pedig sodor magával, ki tudja merre. A rutinosabbak keresnek egy sarkot, vagy kiszögelést és ott próbálnak megkapaszkodni, de általában ez is csak átmeneti, egyszer onnan is ki kell majd kászálódni.

A Circus felett béke és nyugalom

Külön-külön jó ránézni

Régóta foglalkoztat a kérdés, mitől olyan fene mód felkapott az Oxford Circus. Szépnek nem szép, bár az épületekkel külön-külön nem lenne baj. Karakteresnek nem karakteres, mert például se nem kör, se nem izé, csak egy nagy kereszteződés az egész. Sok márkás bolt, sok ember, sok taxi és sok busz.
Valaki mondja már meg, mi ebben a jó?

Circus Maximus

12 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Timi 2008.08.06. 10:34:04

Miért kellene ebben jót keresni?

Van, és kész.

Ha ilyen elítélő véleményed van a helyről, saját magad kínozva miért vállaltál ott munkát?
Nap mint nap szembesülni akarsz a látvánnyal, ami ellen itt most felszólaltál?

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.08.06. 11:10:00

A munkarol meg irok kesobb reszletesebben.
Egyebkent nagyreszt epuleten belul dolgozom, es a kinti forgatagtol vedve vagyok. Igazi ralatasom van, annyit nezelodok, amennyit akarok, ha meg nem tetszik, nem nezek kifele.

A jot meg azert keresem, mert ha ilyen latvanyosan sok ott az ember, akkor kell hogy legyen ott valami erdekes.

mig8 2008.08.06. 13:35:00

Nem ott lenni jó. Hanem odamenni - körülnézni - eljönni. Majd pedig annak örülni, hogy nem ott dolgozik az ember fia/lánya. :-)

Kinga 2008.08.06. 23:09:43

Valaki mondja már meg, mi ebben a jó?

A LUSH BOLT. ;-P

Orsi · http://www.kolonicsorsi.ini.hu 2008.08.07. 14:28:50

Csatlakozom Kingához! :-)

By the way: Jocó, most én is azt mondom: ügyesen fényképezel! (Megtalálod a jót :-P)

Guffy co. 2008.08.07. 21:15:53

Ami jó az jó, oszt kész.

Csak hogy én is hozzászóljak...

Adam 2008.08.08. 04:13:57

Joco, te sosem vagy elegedett?
Vagy tipikus magyarkent mindenben a rosszat keresed es latod meg?
Forditva gondolkozz. Nezd a dolgok jo oldalat. Az OC London kozpontja, London meg a vilag egyik kozpontja. Egy metropolisz szive, tele emberrel, mozgassal, elettel. Uzletek, gazdasag, tobb iparag es dinamizmus.
Ami el mozog es latszolag kaotikusan de szervezetlen rendszerben teszi a dolgat. Ami nem mozog az halott. A mozgas az elet es valtozas az jo.
Akar csak neked is, jo tesz ez.
Orulj, hogy van melod es nem az eddigi mocsok napszamos fele. Ezt tartsd a fejedben es tobb pozitiv gondolatot a sirankozas meg melankolia helyett.
Hallgass pl. reggae-t, nagyon jot tesz a hangulatra, minden masodik mondat: be positive meg positive vibration stb. Csak aztan nehogy repatrialni akarj a hatasra Etiopiaban. :)

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.08.08. 10:54:50

Ugy tunik, hogy mindenben a rosszat keresem? Tenyleg ez derult ki az eddigi irasaimbol?

Azzal melyen egyetertek, hogy az Oxford Circus az a birodalom (egyik) kozpontja. Szimbolikusan mindenkepp. De nem szeretem sarkitani a dolgokat.
Ami nem mozog az halott? Biztos vagy ebben? En nem.
Szerintem ez egy erosen kapitalista es a dinamizmusra epulo szemlelet. A bajom az vele, csakugy, mint szamos mas ideologiaval, hogy ez a szemlelet is azt tartja magarol, hogy ez a legjobb es legtokeletesebb.
Ami az igazi bajom az Oxford Circusszel, az az eroszakossaga. Ha a kozelebe kerulsz, akkor beszipppant, es magaval ragad a massza. Ha ellen tudsz allni, az viszont nagyon sok energiaba kerul.

A munkammal elegedett vagyok es orulok neki. A pozitiv gondolkodas pedig nem all tavol tolem.
:)

Alex_79 2008.08.08. 13:10:05

Szerintem érdekes környék, aki szereti a mozgalmas, nagyvárosi hangulatot :) Jobb mint egy külvárosi, lepusztult környék.
Nem messze laktam onnan mikor Londonban voltam.
Jók a képek is!

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.08.08. 13:21:20

Alex:
Izlesek es pofonok. En szeretem a nagyvarosi nyuzsgest, de ez nekem mar sok. Lehet, mar oregszem.
Orulok, ha tetszenek a kepek. :D

Ádám 2008.08.08. 23:27:57

Biztos vagyok benne. Logikailag is ki tudod következtetni és tapasztalati úton is.
Nem kapitalista szemlélet, hanem a világot mozgató és megfigyelhető egyetemes törvény. A kapitalisták előtt min. 2500-3000 évvel ezelőtt megfigyelték és/vagy megállapították mind nyugaton (ógörög preszokratikusok), mind keleten (taoizmus, prevédikus tanok és buddhizmus).

Mind makro-, mind mikrokozmikus szinten a dinamizmus, azaz a mozgás az alap és az egyetlen örök állandó valóság.

Mozog a világűr (tágul), a Földünk, az öt elem, az atomi részecskék, az atomok, a sejtek, a szervezet elemei és mozogsz te magad - lüktetsz, változol dinamikusan. Ez maga az élet, ezért élsz.

London is mozog, ahogy az Oxford Street is egy dinamikus látszólag kaotikus rendszer, de nagyon is rendezett (hisz mindenki megy valahonnan valahová és arról ő tud és megtervezte, másrészt a közlekedési és társadalmi szabályok is irányítják).

Ugyanez játszódik le benned is. A sejtjeid, mint az emberek, sok kis valami össze-vissza mozog, de ők tudják miért és honnan hová hogyan. Ettől még nem utálnivaló kapitalista rohanó türelmetlen anti-zen mocskok a belső alkotóelemeid!

Sőt, gondolati szinten is hasonló dinamizmus jellemez mindőnket, az idegrendszered vagy éppen a tudatod, és/vagy az elméd is állandóan pörög, millió gondolat és emlékkép cikázik, sokszor anélkül, hogy tudatosodna benned - de ettől a tudatod vagy az idegrendszered még nem egy burzsoa, pénzhajhász, karvajtőkén pöffeszkedő, monopolista, globalista, fogyasztói társadalmat eröltető zsidó csencs-bagázs! :)

Ezt kell tudatosítani és szépen nyugodtan kívülről vagy belülről, tudatosan figyelni, akár passzívan szemlélni. A kiegyensúlyozott (pl. zen) nyugalom, nem passzív, a világot nem értő, a dinamizmust és élettörvényeket nem észrevevő alélt, larvált közömbösség és megvetés. Pont ellenkezőleg - maga is részese a világnak, életnek és dinamizmusnak, a különbség, hogy tud róla és tudatosan teszi, meg persze nem merül el benne nyaktól fölfelé. :)

chaba76 2008.08.16. 02:54:16

Hat Adam-a tanito nenim mindig azt mondta:"fiam ,hattal nem kezdunk mondatot":) te aztan jol elmagyaraztad, mi az a mozgas.
Bar tegyuk hozza a Hupikek Torpikekben biztos szimpatizaltal Okoskaval -is- egy icipicit:))
Amit leirtal az szerintem is teny es valo ,de talan nem kene fityiszt mutatni az alltalad "gyengebb szellemi kepessegu"-nek gondolt egyenek irant....szerintem!
Joco lehetne egy kicsit tobb kepet???Nem szeretek olvasni:)))Koszike
süti beállítások módosítása