Disz íz London

Egy tanulni vágyó hazánkfia kalandjai a távoli Londonban. Élettapasztalatok és pénzszerzési kísérletek a WC-tisztítástól a vibrátorok raktározásáig...

Mostanában

Utolsó kommentek

  • joco78: @amarramerre: tavolazsiatol.blog.hu :) (2013.01.21. 02:43) Nem félsz attól?
  • amarramerre: @joco78: nagyszerű :) remélem, nekünk is összejön előbb-utóbb egy hasonló utazás...addig is lássa... (2012.01.13. 21:01) Nem félsz attól?
  • joco78: @amarramerre: Köszi az érdeklődést. Amint látod, a londoni írások egy kissé elapadtak, - mostanság... (2012.01.13. 18:01) Nem félsz attól?
  • amarramerre: dejó :) szívesen olvasnék még...a keleti utakról nincsen blog? (2012.01.13. 16:12) Nem félsz attól?
  • joco78: @Mr.sebi: Hmmm... Hát igen, asszem épp ezért írtam le ezt a párbeszédet. Ha csak annyi lenne a lén... (2011.10.05. 09:46) Nem félsz attól?
  • Utolsó 20

Őket olvasom

Megrázó film-e a Gettómilliomos?

2009.02.23. 12:15 joco78

"Hányszor mondtam már, hogy nem így kéne?!
Aztán megint itt lesz az Amnesty International
az emberi jogokról szónokolva."

Danny Boyle már a Trainspotting óta nagy kedvenc, még akkor is, ha aztán elment Hollywoodba és csinált néhány kevésbé ütős munkát. A part, a 28 nappal később, a Napfény mind adtak valami többletet, még akkor is, ha az erős kezdés után ezek mutattak némi visszaesést.

A Slumdog Millionaire-t nem sikerült egy az egyben lefordítani, így a magyar Gettómilliomos cím torz ugyan, de egész ötletesnek  mondható. Világszerte istenítik, sorban hozza a díjakat, és könnyen lehet, hogy ez lesz az idei Oscar gálának is a fénypontja. (Ez lett. Mire ezt publikálom, már 8 Oscart begyűjtött.)

"Jó film is kaphat Oscart" — szoktam volt mondogatni, vagyis kitüntetést a legkevésbé sem arra adnak, hogy tényleg jó-e a film. Hollywood sajátos ízlése, elvárásaik a történetmeséléssel, valamint a világpolitikai véleményalkotásuk egyaránt részei az akadémiai díjazásnak. Néha a távolkelet, néha az amerikai álom, idén pedig India került a figyelem fókuszába. 

Hiába az indiai színészek, indiai helyszínek és indiai történet — ne tévedjünk, ezt egy európai stáb csinálta európai nézőknek. Még akkor is így van ez, ha pillanatnyilag nagy sikerrel vetítik azon a földrészen. A helyi kormány tiltakozott, nem örültek a koldusos, mocskos, erőszaktól hemzsegő sztorinak, nemcsak bollywoodi negédes tánccal teli arra az élet.
Innen a távolból könnyen gondolhatjuk hitelesnek a szereplőkkel történő borzalmakat. Hogy mennyire van így, azt innen a fotelből már nehéz megítélni, erős a gyanúm, hogy az ottani tömegek élete még ennél is ígyebbül zajlik, illetve ér véget.

Olvasom a londoni és hazai kritikákat, és sok helyről az jön le, hogy jó a film, de annyira azért mégsem, mint amennyire sztárolják. Kedves és jól elmondott mese, de sok helyen csak bele-belekap dolgokba, valójában csak a felszínt karcolja, játszik az érzelmeinkkel.

Ám azt kevesektől hallom, hogy mennyire dupla-, sőt triplafedeles ez a mozi. Van ugye a hollywoodi módon elmesélt bollywoodi történet, a koldusfiúról, aki nemcsak bekerül a Legyen Ön is milliomos vetélkedőbe, hanem csodás módon el is jut az utolsó kérdésig. Eközben ott a gyerekkori szerelem, a több kasztnyi áthidalhatalan távolság és végezetül az isteni csoda.
Ha ilyesmire vágyom, akkor beülök egy igazi bollywoodi mozira, ahogy tettem ezt tegnap is, és három órára kikapcsolom az agyamat.

 A Gettómilliomosban viszont ott van pluszban az árammal vallatás a rendőrőrsön, a felháborodott nyomozó, aki a kollégáját letolva szentségel, hogy már megint túladagolták az ampert, és már megint eszméletét vesztette az áldozat. Ott van a fölényeskedő műsorvezető, aki nemcsak műsoron kívül mocsadék, hanem a kamerák előtt is vidáman űz gúnyt a fiú származásából. Mindez hihető, sőt ijesztő, akárcsak az, amikor a megvadult tömeg rátámad a muszlimokra és módszeresen verik agyon és gyújtják fel őket.

Ott vannak viszont a vonatozó koldusgyerekek, akik nyomorukban megélik az igazi boldogságot, kalandoznak és megdolgoznak minden rúpiáért.
És ott van az amerikai turista is, akinek szétszedték az utcagyerekek a kocsiját, és amikor szembesítésre kerül a sor, a már összevert gyerek odaveti veti neki, hogy "Akarták látni az igazi Indiát? Tessék!"
 

A kérdés tehát az, nekünk mennyire őszinte, illetve csipanyitogató ez a film, vagy tényleg csak annyi, hogy "Jujj, de borzasztó ott a harmadik világban!" — beleborzongunk, aztán már lapozunk is tovább.
De van még valami, ami ott van a filmben, és ez a boldogság. Vagy ahogy érezzük, talán az élet nyugalma — miközben elárvulva, kirekesztve, megvakítva és megcsonkítva - mégis ott az egyensúly, a hétköznapok rendje.
Kapunk egy kicsit a bollywoodi önfeledt ragyogásból, a zárójelenetben ott táncol mindenki - és ott a kérdés az én európai zsidó-keresztény neveltetésű fejemben, Akkor ez most vicc vagy komoly?.

A mi fogalmaink itt már nem működnek, hisz minden épeszű ember látja, hogy ez nem a valóság. De nem is viccnek szánták. Az indiai emberek szemlélete, bizonyosságuk a világról, mindaz ami a Gettómilliomosban megmutatkozik. Nem hindu és nem is muszlim sajátosság ez, hanem az egyszerű tömegek élete, ott ahol az emberélet jön és megy, egyik napról a másikra élnek, erőszak és kiszolgáltatottság közepette. Ez egy olyan hely, ahol a hit belülről fakad, és a bizonyosság nap, mint nap megadatik.
Én több lettem tőle.

6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fashion victim 2009.02.23. 20:45:59

Jo neked, en nem. Nemileg az is levon a film ertekebol, hogy a fohos szineszi jateka eleg kozepesecske. Most lehet nekemesni. :) Amikor kollegaim kerdesere, hogy tetszett-e azt valaszoltam hogy "haaaat nem is tudom, elmegy", akkor mindenki nekemesett.

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2009.02.23. 20:49:49

"Nemileg az is levon" - ezek szerint mas sem tetszett a filmben. Mi volt meg vele a bajod?

Vannak ismeroseim, akik szinten nincsenek tulzottan elragadtatva, es vannak, akik hozzam hasonloan nagyon.

bp @ LONDON · http://london.jatekszoba.hu/ 2009.02.23. 23:47:17

Engem abszolút megtévesztett az előzetes és a filmplakátok sokasága. Egy nagy ívű, kellemes kikapcsolódást ígérő, mosolygós darabot vártam. Felszabadult boldogságot. Ehelyett kaptam nyomorúságot, emberi drámákat, szívszorító képeket... A film nem lenne rossz, de hogy így mellépozicionálták nekem - erősen közepes darabra értékelném. A zene és a kamerabeállítások helyenként zseniálisak, a történet pedig drámai. Ennek ellenére a film összképileg nem tudott akkora löketet adni hogy hanyatt vágjam magam tőle (drámának túl könnyed, vígjátéknak túl drámai).

fűrészpor · http://www.pallas70.hu/tanfolyam/aruterito-tanfolyam.php 2009.12.09. 13:22:43

kezdem érteni, hogy mire kellett a tánc a film végén: kellett valami, ami feloldja a beteljesedést megelőző szorongató kiúttalanságot. Hiába a boldogan életek, amíg meg nem haltak, kellett valami, ami miatt már nem is vesszük annyira komolyan az egészet. Így lesz ez a film mese is és nem is. A bejegyzés szépen van megírva, azonban szerintem ez a film csak egy újabb Hollywood-i hatásvadász alkotás.

fűrészpor · http://www.pallas70.hu/tanfolyam/aruterito-tanfolyam.php 2009.12.09. 13:23:45

amit mások nyomorával adnak el.

Így teljes a mondani valóm.

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2009.12.10. 09:47:51

@fűrészpor: Hogy miért kellett a tánc a végén?

- Hát igen, ezt nehéz megérteni annak, aki nem jártas a bollywoodi filmek világában.
Angliában ez nem akkora gond, hiszen a sokszínűség miatt, legalább futólag a tévében már mindenki látott már ilyet.
Ennek fényében nem az az érdekes, hogy miért van a végén tánc, hanem az, hogy a film közben miért nincs.

Danny Boyle ötvözte a nyugati és a indiai filmek világát, és számomra adott is valami újat. A történetmesélésben nyugati, a tálalásban (színek, túláradó érzelmek, túlzott naivitás) pedig bollywoodi.

Hollywoodinak semmiképp sem gondolnám, még akkor sem ha Oscarral díjazták. Legjobb esetben is csak "nyugati".
süti beállítások módosítása