Disz íz London

Egy tanulni vágyó hazánkfia kalandjai a távoli Londonban. Élettapasztalatok és pénzszerzési kísérletek a WC-tisztítástól a vibrátorok raktározásáig...

Mostanában

Utolsó kommentek

  • joco78: @amarramerre: tavolazsiatol.blog.hu :) (2013.01.21. 02:43) Nem félsz attól?
  • amarramerre: @joco78: nagyszerű :) remélem, nekünk is összejön előbb-utóbb egy hasonló utazás...addig is lássa... (2012.01.13. 21:01) Nem félsz attól?
  • joco78: @amarramerre: Köszi az érdeklődést. Amint látod, a londoni írások egy kissé elapadtak, - mostanság... (2012.01.13. 18:01) Nem félsz attól?
  • amarramerre: dejó :) szívesen olvasnék még...a keleti utakról nincsen blog? (2012.01.13. 16:12) Nem félsz attól?
  • joco78: @Mr.sebi: Hmmm... Hát igen, asszem épp ezért írtam le ezt a párbeszédet. Ha csak annyi lenne a lén... (2011.10.05. 09:46) Nem félsz attól?
  • Utolsó 20

Őket olvasom

A nagy londoni hóesés

2009.02.11. 17:15 joco78

Kb. ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor kis hazánkban sarki fényt lehet tapasztalni. A messzi északon nem is olyan ritka, elvileg hozzánk is eljuthat, de már-már történelmi esemény, ha mégis látni ilyet.

Filmekből és fotókból elvileg mindenki ismeri, mégis amikor felbukkan, akkor félelem és babonás hiedelmek övezik.

Na valahogy így vannak a londoniak is a hóeséssel.
Mutatóba tavaly is esett egy kevéske, tavaly előtt viszont már iskolaszünetet rendeltek el, arra a pár centi hóra, amiből hóembert is alig lehetett építeni.

A múlt héten egy pár centinél több is esett, tehát kézenfekvő volt, hogy megálljon az élet. Gondolom, a helyi lengyelek ugyanúgy nem értették, mit kell ezen fennakadni, de az angolok biztos, ami biztos alapon még a buszközlekedést is leállították. Az utakon az autók is megfogyatkoztak, kivéve  talán a mentőautókat, amik talán többen is voltak.


Parókás fülke (photo by Anna)

Ahogy egy pár éve, mikor olasz- és spanyolországi kalandozásaim során először találkoztam a szieszta gyakorlatával, itt is azt hittem, hogy ki tudom játszani a rendszert. Az rendben van, hogy a helyiek komolyan gondolják, de én attól még mehetek a dolgomra, nincs aki megakadályozzon.

Gondoltam, a kötött pályás járművek azért mégiscsak járnak, tehát be tudok jutni a belvárosba. Szerencsére egy buszmegállónyira van egy vasútállomás, ahonnan járnak a Liverpool Streetig vonatok. Ez sem volt teljesen igaz, de két vagy három kimaradt járat után mégis sikerült bekeveredni. Mivel a metróvonalak egy jelentős szakasza a felszín felett halad (bőven 50% felett), így azokat a részeket is lezárták, de engem ez sem zavart, mivel csak a belvárosi fedett részeken akartam haladni. Nagyon büszke voltam magamra, hogy lám-lám, sokan otthon maradtak, én mégis ki tudtam mozdulni, de a pofára esés csak ez után következett.


Tél volt, hó esett (photo by Anna)

Mivel a múlt hétfő a családi látogatás ötödik és elvileg utolsó napja, tervbe volt, hogy a gyerekkel barangolunk még a Natural History Museumban. Oda is értünk, nyitva is volt, de hiába volt fél 2 be már nem engedtek, mivel 6 helyett már 2-kor zártak. Sebaj, átsétáltunk a szomszédos Science Museumba, ahol a földszinti részen kívül az összes emelet le volt zárva, sőt a havazásra tekintettel az a rész is csak részlegesen volt megnyitva. Megebédeltünk a kantinban, aztán mehettünk is tovább, hiszen 3-kor ők is bezártak, mondván a dolgozóik csak így tudnak időben hazajutni.

Ugyanez történt a többi belvárosi intézménnyel. Ahol egyáltalán kinyitottak, ott idő előtt be is zártak, szóval sok érdemit nem lehetett csinálni.

Maradt tehát a metrós utazgatás meg a tétova ténfergés.


A parókaviselet itt is kötelező (photo by Anna)

Közben a tévéből, rádióból dőlt a vidám katasztrófahangulat — a BBC-n buszsofőröket mutattak a remizben hógolyózni, hóemberfotókkal voltak tele a napilapok, és a sztárok hóesésre szabott ruhakölteményeiről áradoztak a bulvárrovatokban.

Ami egy kicsit zavart, hogy a hó már egy nap után elolvadt, az utakon fél nap után latyak se nagyon volt, de a többség mégis úgy reagált, mintha földrengés sújtotta volna a várost. A hazai hírek is a londoni eseményeket emlegette, olyan stílusban, mintha a szokatlan idő halálos áldozatokat is követelt volna.

Valójában annyi történt, hogy 2 millió ember nem ment aznap dolgozni, köztük olyanok is, akik 10 perc gyaloglásra laktak a munkahelyüktől.
A jelek szerint a helyieknek a havas-latyakos úton való vezetésben sincs nagy ru
tinjuk, mivel sokan féltek autóba ülni, másvalaki meg eszement módon taposta a gázt a kiürült, de ugyanakkor csúszós úton.

8 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2009.02.12. 10:23:02

Iiigen. Es az a leallas az elet minden teren tapasztalhato volt. Gyerekem a mult heten egy azaz 1 napot volt iskolaban megpedig szerdan. A tobbi napokon az osszes iskola csukva, mondvan az utak nem biztonsagosak. Az alig tiz centi hoban nem lehet elgyalogolni az iskolaig mert baleset veszelyes.
Erdekes Kanadaban a fel meteresnel nagyobb hoban is siman jartunk iskolaba.:-))

Guffy co. 2009.02.12. 15:50:38

és az az egy nap kiesés Ł 1.2 milliárd (a hitetlenkedők kedvéjért: egy egész két tized milliárd angol font) kárt okozott a gazdaságnak. Állítólag gazdasági világválság van...

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.02.13. 21:08:37

Azért a hóért irigy-irigy. Itten a beijesztés taktikáját választotta az időjárás: esik 2-3 órát, örüjjé, vazze, dörzsölgesd a tenyered, hogy mész majd szánkózni a Normafára, álmodj, királylány. Aztán 4 óra múlva már semmi sincs belőle. Anyád. A gyerekkoromból megőrzött kétszemélyes szánkó meg lassan vagy tönkrerozsdásodik vagy ágacskákat hajt az eresz alatt.

Esni esik, de hóóóóóóóó van a hó?

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2009.02.13. 21:14:42

Draga Felhasznalo!

Mi lenne velem a Te potolhatatlan kommentjeid nelkul? :)

Mogyiszka 2009.02.14. 08:43:25

Sok hűhó, semmiért! ...Jaj, ezek az angolok! :D

Rókalány 2009.02.17. 14:07:04

Meséltem és erre a marseilli történettel rukkoltak elô. Amikoris ott is leesett a végzetes 2 centi. Es megàllt az élet. Igazàbol... elsô nézésre nekem is elég béna dolognak tûnt, hogy nem tudnak a ritka hoesésben mit kezdeni az angolok a közlekedéssel. De azért nem tudom mit szolnànk mi valami hasonlo tüneményhez. Mondjuk egy homokvuhar? Egy enyhécske. Szerintem rögtön szmogriadot hirdetnének.

Mondjuk ez azon nem vàltoztat, hgy csodàlkozom, amiért a vàlsàg épp erlején megengednek maguknak ilyen logàsokat. Ez szerintem csak kifogàs.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.02.17. 20:01:30

Jelentem: leesett itten is a hó. Normafánál jó 30 centis volt ma délután az állás, a Mátrában kb. fél méter.
Szánkó megfuttatva a következő három évre. Tél letudva, most már jöhet a tavasz meg az első hóvirág.:)

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2009.02.17. 20:06:01

Itt mar egy par napja tavasz van. 10 fok koruli a homerseklet, vagyis a minimum az 8, a maximum az 12. Nem panaszkodom.
28-an megyek, viszem haza a meleget. Es ha megigertem, ugy is lesz! :)
süti beállítások módosítása