Egyes felmérések szerint közel 30.000 magyar él Londonban. Bátorkodom némileg általánosítani, bár tudom, hogy nem mindenki él azonos színvonalon. Ám tapasztalataim alapján bőven 90% fölött van azoknak a száma, akik minimálbér-közeli munkákat vállalnak és ebből is próbálnak megélni. Azt persze az otthoniaknak gyakran el kell mondani, hogy az itteni minimálbérből tényleg meg lehet élni, bár tegyük hozzá, nem valami magas színvonalon.
Ehhez a életmódhoz szervesen hozzátartoznak a nagyáruházakban (Tesco, Sainsbury's, Morrisons stb.) található basic, azaz alap termékek, amelyek nagyjából az otthon is ismert "Tesco gazdaságos"-nak felelnek meg. A basic cuccok itt sem a magas színvonalat képviselik, ám a hazaival ellentétben nemcsak olcsóságukkal és áruházas, puritán egyenruhájukkal tűnnek ki, hanem azzal is, hogy sokszor ezek képviselik azt a színvonalat, amely alá a cég nem hajlandó menni. A cég ilyenkor elmondhatja, hogy nálunk ebből a fajta termékből ez a legolcsóbb, és bizony, nálunk a legolcsóbb is fölötte van a minimális elvárásoknak. Értsd: ez se rossz, de bármi, ami ennél drágább, csak jobb lehet.
Márkahűség
Basic termékeken vegetálni persze nem egy perspektíva, de mindenesetre szórakoztató és kreativitásra ösztönzi az ember fiát, ha már csak 1-2 font van a zsebében.
Guffy co. 2009.01.22. 19:43:39
just in case ha én is a csak egy két font van a zsebében kategóriába jutnék, tudjam miből mit lehet főzni :-)
joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2009.01.22. 19:45:11
Lesznek receptek is, turelem!
(azert az egesz felvezeto, na...)
Guffy co. 2009.01.22. 19:50:50
igyekezz!!!
kezemben egy ibrik meg egy fakanál (fuck anal, oh yeah), várom mi az első lépés...
joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2009.01.22. 20:08:05
Addig is fogod az ibriket, beleszorod ezt a sok csodat, a fakanallal meg szettrancsirozod oket. Jol elkevered, lassu tuzon 10 percig kevergeted, majd az ibriket lefedve 5 percig meg allni hagyod.
Kesz is a finom ebed!
(Hidd el, mind kozul a mososzer ervenyesul a legjobban, az adja meg a zamatjat!)
bencee 2009.01.22. 22:31:56
fashion victim 2009.01.23. 01:25:28
ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2009.01.23. 10:47:45
fashion victim: Latod en ellenpeldat tudok mondani. Ferjem egy londoni chips gyarban dolgozott. Naluk csinaltak az uzleti forgalomban kaphato majdbem mindegyik fajtat legyen az Tesco gazdasagos vagy Asda-s vagy Lays vagy akar speci koser chips, stb. S hogy ezek kozott mi a kulonbseg hat lenyegeben semmi. Ugyanabbol a krumplibol keszul, ugyanazon a gyartosoron, lenyegeben ugyanazokkal a fuszerekkel, max a szeleteles vastagsaga valtozik na meg a csomagolas. A koser aruhoz is annyi az extra hogy mielott elindul a gyartas le kell takaritani a gepsort majd jon a rabbi es ellenorzi hogy megfeleloen tiszta e aztan megy bele ugyanaz a cucc. Az osszes kozul az egyeduli kivetelt a Waitrose kepezi nekik sajat kulonbejaratu holland burgonya szallitmany jon es nekik abbol keszul. De a tobbi az mind egykutya.
joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2009.01.23. 12:10:06
Bencee: A parmalatoshoz hasonló sztorikról én is tudok, való igaz, hogy sokszor a brandet kell megfizetni. Meg aztán néha ácsorogtam a polcok előtt, és probáltam összehasonlítani az apró betűk alapján az összetevőket. Volt, ami azért volt drágább, mert volt benne valamilyen mesterséges adalékanyag, amire én egyáltalán nem tartottam igényt.
Fashion victim: Kíváncsi lennék, ki csinálta a dokumentumfilmet és milyen megrendelés alapján. Egyébként biztosan sok esetben igaza lehet - a basic termékekben az a jó, hogy nem nagyon tudod, mit takar a csomagolás, szóval Jolly-Joker az egész.
Az már más kérdés, hogy sokszor a brandelt termékeknél is csak tudni véljük, valójában mit is takarnak.
fashion victim 2009.01.23. 12:34:21
Ezt a filmet meg Franciaorszagban lattam, nem hiszem, hogy megrendelesre, mivel naluk a kaja szent (nem ugy mint UK-ben), ilyesmivel nem viccelnek. (Mellesleg tetszik a mentalitasuk, teljesen tudatos vasarlok, nezik a feliratokat es helyesen taplalkoznak. Gondolom tobbek kozott ezert van a varhato eletkor 80 ev felett). Egyebkent magam is tapasztaltam hasonlot otthon is (pl Tesco gazd. kukoricakonzerv-Bonduelle kukoricankonzerv, a ketto koszonoviszonyban sincs egymassal, holott ugyanaz a gyarto), Parizsban is, es most itt is. Mas termekekre viszont abszolut igaz amit Bence mond, pont ezert nehez kategorizalni. A csipszrol annyit, hogy azt mondjuk nem eszem gyakran, de ha ennek, akkor tenyleg tokmindegy lenne, hogy Sains'-eset vagy markasat... Teszta, rizs, fűszerek stb detto. Viszont hus- es sajt-termekek vasarlasakor nem sporolok.
ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2009.01.23. 14:11:25
Amugy szerintem a Sains'-es 27 pennys Basic tejcsoki es 53p kremsajt kimondottan jo akarmi legyen is benne. :-)))
Arrol nem is beszelve hogy sokszor az ember a tulelesre jatszik es nem engedheti meg maganak hogy mast vegyen mint amire futja. Mostanaban egyre tobbszor nem.... :-(
fashion victim 2009.01.23. 18:09:49
fashion victim 2009.01.23. 18:18:26
Guffy co. 2009.01.23. 23:18:04
én ilyen okosakat csak azért nem tudok mondani, mert az éségtől elment az eszem
(és még mindíg a kezemben az ibrik meg a fakanál...)
bp @ LONDON · http://london.jatekszoba.hu/ 2009.01.24. 00:45:24
Amúgy egy fokozattal feljebb, még mindig Sainsburry termékeknél maradva már egész vállalható termékek vannak. A leveskonzervek 60 penny környékén, a tészták szintén - az egyet fizet kettőt vihet akciókról már nem is szólva. Mindenkori kedvencem: a paradicsomszósz. Friss pürésített igazi ízharmóniával bíró 700 ml-es üveget tessék elképzelni bazsalikomos, vagy fokhagyma és hagyma dúsította ízekben, mely simán veri a Dolmio és sok más nívósabbnak kikiáltott termékeket. Mindezt 77 pennys diszkont áron. Mellé ha bedobsz fél kiló darált húst (2 font), plusz egy sajtot (1.65 Basic Cheddar), a tésztával már durva bolognai partit csaphatsz jó pár napra.
ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2009.01.24. 07:17:52
A genkezelt dolgok. Igazabol nem tudom hogy itt hogy van ez, mennyire engedelyezett illetve mennyire elterjedt. Viszont azt tudom hogy a tengeren tulon szinte mast nem is kapsz a supermarketekben mint genkezelt zoldseget, gyumolcsot. Es ha nincs a kozelben egy piac kistermelokkel akkor lenyegeben ra van kenyszerulve az ember hogy ezt egye.
bp @ LONDON · http://london.jatekszoba.hu/ 2009.01.24. 13:08:50
ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2009.01.24. 15:25:57
Mbraun 2009.01.25. 00:15:49
Arerzekenyeknek ajanlom a Lidl, Aldi es a Netto nevezetu uzleteket. Asda-t nem mert szerintem a sajat basic termekeik szornyuek.
fashion victim 2009.01.25. 11:50:38
ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2009.01.25. 12:49:19
Mbraun 2009.01.25. 15:30:00
fashion victim 2009.01.25. 19:18:31
Es mennyit kajalsz ? Marmint az ok, hogy 130-150 font, de ebbol delre is csinalsz magadnak kajat, vagy meg pluszban koltesz ebedre is? En meg egyelore nem tudok errol beszamolni, meg egy honapja sem vagyok itt (de a kaja mar roppantul idegesit, annyira szar).
Mbraun 2009.01.25. 20:50:29
Sajat recept (Sainsbury`s): Gnocchi egy csomag 1.49, Cubetti di pancetta (vagdalt szalonna)~2£ dupla doboz( akcioban 2 for 3£), Double cream 0.84£.
Gnocchi forrovizbe bele, kb.10-12 perc. Addig megpiritjuk a szalonkat(izles szerint en egy dobozzal szoktam rakni hozza, de belenyomhatod mindkettot :P), mikor a teszta kesz akkor a szalonka tetejere megy a teszta a serpenyobe. Kb. a fel doboz double creamet raontjuk az elozo kombinaciora. Ezt pedig addig kavargatjuk mig a teszta es szalonna egyuttes ossze nem baratkoznak a db-vel. Kb. 15-20perc es kesz.
Egyszerubb es gyorsabb verzio, csak Gnocchi, plusz Thai Taste Chilli Dipping Sauce(0.7L)(~2£),ez nagy uveges cucc,tobbszori nekifutasra lehet csak befejezni. Kellemes nem tuzokados, edeskes szosz, nagyon jo rantott cuccokhoz is.
Jo etvagyat hozza....
felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.01.25. 23:57:28
Jómagam szinte mindennap főzök - anyám, sosem hittem volna, hogy egyszer leírom ezt a mondatot -, ráadásul jobbára abszolút alap nyersanyagokból, legötbbször még konzervet sem használva. Na, jó, gyerekem van.:) De olykor, főleg egy széthajtott nap után, kurva jól tud jönni, ha a hűtőben ott pihen egy kész-spagószósz, amihez csak tésztát kell főzni, húst pirítani, sajtot reszelni, és mehet a vacsi.
A bio valóban nagyon jó dolog, ám legalábbis itthon, átlagfizetésből nem vállalható a 3-4-szeres ár. Pl. hús: 3-4 ezer/kiló. Lévén a Föld élő organizmus, annyira bio bakker azért az sem lehet... Na, mindegy.
Amúgy anno, mikor terhes voltam, próbáltam nagyon odafigyelni a kajálásra - kellett is, mert előtte igencsak szétcsesztem a szervezetem, de ez más tészta -, így folyton lestem a címkéket. Úgy két hétig bírtam, hogy csak olyan kaját vettem meg, amiben semmilyen tartósítószer nem volt, és a lehető legkevesebb E. Ez kb. háromféle tápot jelentett, ezért is tartott csak eddig a lelkesedésem. A kedvencem az a kefír volt, amelyet tartósítószerrel kellett megtámogatni - anyád.
E-betűs mumusok: az a vicc, hogy az E-lista, mint olyan, egy nemzetközi szabványrendszer azokra az adalékanyagokra, amelyeket worldwide használnak. Ezek között persze van olyan, amely kreatív vegyiparunk nem túl természetes remeke, ám akad nem is kevés olyan E-betűs is, ami csak olyan természetes vegyületeket takar, mint a C-vitamin. Amit pl. bébiételekbe is rendszeresen belepakolnak, és nem a fertőzések elkerülése végett, hanem mert remekül tartósít (antioxidáns, ugyi) és a zöldségek színét is megtartja.
Na, megyek, elolvasom Jocó, a chef öt Michelin csillagot érdemlő kreációját.:)
Kopasz Mercis 2009.03.06. 14:32:56
Sajnos nem igaz, hogy azonos a minőség a gyári márkás cikkel.
Azaz jórészt nem igaz.