Disz íz London

Egy tanulni vágyó hazánkfia kalandjai a távoli Londonban. Élettapasztalatok és pénzszerzési kísérletek a WC-tisztítástól a vibrátorok raktározásáig...

Mostanában

Utolsó kommentek

  • joco78: @amarramerre: tavolazsiatol.blog.hu :) (2013.01.21. 02:43) Nem félsz attól?
  • amarramerre: @joco78: nagyszerű :) remélem, nekünk is összejön előbb-utóbb egy hasonló utazás...addig is lássa... (2012.01.13. 21:01) Nem félsz attól?
  • joco78: @amarramerre: Köszi az érdeklődést. Amint látod, a londoni írások egy kissé elapadtak, - mostanság... (2012.01.13. 18:01) Nem félsz attól?
  • amarramerre: dejó :) szívesen olvasnék még...a keleti utakról nincsen blog? (2012.01.13. 16:12) Nem félsz attól?
  • joco78: @Mr.sebi: Hmmm... Hát igen, asszem épp ezért írtam le ezt a párbeszédet. Ha csak annyi lenne a lén... (2011.10.05. 09:46) Nem félsz attól?
  • Utolsó 20

Őket olvasom

BASIC

2009.01.22. 16:33 joco78

Egyes felmérések szerint közel 30.000 magyar él Londonban. Bátorkodom némileg általánosítani, bár tudom, hogy nem mindenki él azonos színvonalon. Ám tapasztalataim alapján bőven 90% fölött van azoknak a száma, akik minimálbér-közeli munkákat vállalnak és ebből is próbálnak megélni. Azt persze az otthoniaknak gyakran el kell mondani, hogy az itteni minimálbérből tényleg meg lehet élni, bár tegyük hozzá, nem valami magas színvonalon.

Ehhez a életmódhoz szervesen hozzátartoznak a nagyáruházakban (Tesco, Sainsbury's, Morrisons stb.) található basic, azaz alap termékek, amelyek nagyjából az otthon is ismert "Tesco gazdaságos"-nak felelnek meg. A basic cuccok itt sem a magas színvonalat képviselik, ám a hazaival ellentétben nemcsak olcsóságukkal és áruházas, puritán egyenruhájukkal tűnnek ki, hanem azzal is, hogy sokszor ezek képviselik azt a színvonalat, amely alá a cég nem hajlandó menni. A cég ilyenkor elmondhatja, hogy nálunk ebből a fajta termékből ez a legolcsóbb, és bizony, nálunk a legolcsóbb is fölötte van a minimális elvárásoknak. Értsd: ez se rossz, de bármi, ami ennél drágább, csak jobb lehet.


Márkahűség

Basic termékeken vegetálni persze nem egy perspektíva, de mindenesetre szórakoztató és kreativitásra ösztönzi az ember fiát, ha már csak 1-2 font van a zsebében.

25 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Guffy co. 2009.01.22. 19:43:39

receptek? Hee...???

just in case ha én is a csak egy két font van a zsebében kategóriába jutnék, tudjam miből mit lehet főzni :-)

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2009.01.22. 19:45:11

Ne lodd el a poent!
Lesznek receptek is, turelem!
(azert az egesz felvezeto, na...)

Guffy co. 2009.01.22. 19:50:50

aztán addig meg haljak éhen? mert nem tudom hogyan mixeljem ezeket a csodákat? :-)

igyekezz!!!
kezemben egy ibrik meg egy fakanál (fuck anal, oh yeah), várom mi az első lépés...

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2009.01.22. 20:08:05

Guffy disztingvalj!

Addig is fogod az ibriket, beleszorod ezt a sok csodat, a fakanallal meg szettrancsirozod oket. Jol elkevered, lassu tuzon 10 percig kevergeted, majd az ibriket lefedve 5 percig meg allni hagyod.
Kesz is a finom ebed!

(Hidd el, mind kozul a mososzer ervenyesul a legjobban, az adja meg a zamatjat!)

bencee 2009.01.22. 22:31:56

Az a lényege ezeknek egyébként, hogy révén egyik láncnak sincs élelmiszer előállító gyára vagy saját vegyiüzeme, hogy a legtöbb ilyen "b" kategóriás brandelt termék megegyezik egy marketinggel megtámogatott A kategóriájú (nem azért mert alapból jó avgy finom, hanem mert ismert, vagy alapmárka) termékkel, hiszem a tesco vagy a sains' ezeknek a gyáraiban gyártatja. Például a sainsbury's-es mosópor ami 67p sainsbury'sként, az lehet, hogy 3 font 49p Persiles brand-ként. Ez most csak egy példa, de kb így kell elképzelni. A magyar tesco-tejeket is sokáig az olasz parmalat-tól vették, és ugyanaz a tetrapak csomagolta, csak az egyik tesco-tej volt 119 ft-ért a másik meg Parmalat 199-ért.

fashion victim 2009.01.23. 01:25:28

Ezzel vitatkoznek, mert pont most lattam egy dokumentumfilmet amelynek ez volt a temaja. Ebben tortenetesen a sajttal-sonkaval toltott palacsintan keresztul mutattak be az ar-ertek aranyt. Adott egy ceg, amely keszit "A" kategorias termeket, valamint egy nagy aruhazlanc sajatmarkas termeket is, amely gyakorlatilag feleannyiba kerul mint a mar emlitett "A" kat.-as termek. A kulonbsegek mar az alapanyagoknal kezdodtek: az "A" kat. termek es a masik termek hozzavaloi teljesen mas forrasbol jonnek. Az eloallitas is maskent tortenik, megcsak nem is ugyanazon a gyartosoron. A sajatmarkas termek hozzavaloira eleg volt egy pillantast vetnem, hogy rajojjek, hogy en azt nem szivesen ennem meg, pedig nem vagyok nagy gasztrosznob (mellesleg aki az, az ne is jojjon Londonba). A vasarlo pedig arcan megelegedett mosollyal viszi haza a sajatmarkas termeket, mert azt hiszi baromi okos volt es hogy mekkora bizniszt csinalt, mert ha csak a csomagolas "gyarto" feliratat nezed, akkor tenyleg logikusnak tunik, hogy mivel ugyanott keszul, ugyanazt a minoseget kapod mint az "A" kategorianal. Pedig nem. Ennek ellenere persze van amit erdemes venni, van amit meg nem. En konkretan amiben hus es sajt van azt kerulom, a tobbi johet.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2009.01.23. 10:47:45

Elnezest hogy ide tolakodom ismeretlenul....
fashion victim: Latod en ellenpeldat tudok mondani. Ferjem egy londoni chips gyarban dolgozott. Naluk csinaltak az uzleti forgalomban kaphato majdbem mindegyik fajtat legyen az Tesco gazdasagos vagy Asda-s vagy Lays vagy akar speci koser chips, stb. S hogy ezek kozott mi a kulonbseg hat lenyegeben semmi. Ugyanabbol a krumplibol keszul, ugyanazon a gyartosoron, lenyegeben ugyanazokkal a fuszerekkel, max a szeleteles vastagsaga valtozik na meg a csomagolas. A koser aruhoz is annyi az extra hogy mielott elindul a gyartas le kell takaritani a gepsort majd jon a rabbi es ellenorzi hogy megfeleloen tiszta e aztan megy bele ugyanaz a cucc. Az osszes kozul az egyeduli kivetelt a Waitrose kepezi nekik sajat kulonbejaratu holland burgonya szallitmany jon es nekik abbol keszul. De a tobbi az mind egykutya.

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2009.01.23. 12:10:06

ChristineK: A Waitroserol már én is hallottam más forrásból, hogy talán nekik a legmegbízhatóbb a kajájuk. Igaz, hogy az ő áraik messze vannak az 1-2 fontos, kuporgatós életmódtól.

Bencee: A parmalatoshoz hasonló sztorikról én is tudok, való igaz, hogy sokszor a brandet kell megfizetni. Meg aztán néha ácsorogtam a polcok előtt, és probáltam összehasonlítani az apró betűk alapján az összetevőket. Volt, ami azért volt drágább, mert volt benne valamilyen mesterséges adalékanyag, amire én egyáltalán nem tartottam igényt.

Fashion victim: Kíváncsi lennék, ki csinálta a dokumentumfilmet és milyen megrendelés alapján. Egyébként biztosan sok esetben igaza lehet - a basic termékekben az a jó, hogy nem nagyon tudod, mit takar a csomagolás, szóval Jolly-Joker az egész.

Az már más kérdés, hogy sokszor a brandelt termékeknél is csak tudni véljük, valójában mit is takarnak.

fashion victim 2009.01.23. 12:34:21

Joco,
Ezt a filmet meg Franciaorszagban lattam, nem hiszem, hogy megrendelesre, mivel naluk a kaja szent (nem ugy mint UK-ben), ilyesmivel nem viccelnek. (Mellesleg tetszik a mentalitasuk, teljesen tudatos vasarlok, nezik a feliratokat es helyesen taplalkoznak. Gondolom tobbek kozott ezert van a varhato eletkor 80 ev felett). Egyebkent magam is tapasztaltam hasonlot otthon is (pl Tesco gazd. kukoricakonzerv-Bonduelle kukoricankonzerv, a ketto koszonoviszonyban sincs egymassal, holott ugyanaz a gyarto), Parizsban is, es most itt is. Mas termekekre viszont abszolut igaz amit Bence mond, pont ezert nehez kategorizalni. A csipszrol annyit, hogy azt mondjuk nem eszem gyakran, de ha ennek, akkor tenyleg tokmindegy lenne, hogy Sains'-eset vagy markasat... Teszta, rizs, fűszerek stb detto. Viszont hus- es sajt-termekek vasarlasakor nem sporolok.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2009.01.23. 14:11:25

Adalek anyagok. Persze tudom en is hogy jobb elkerulni hogy tul sok E betus alkoto elem legyen a kajaban, de szerintem annak se sok ertelme van hogy akkora feneket keritsunk neki. Generaciok notek fel ugy hogy halvany lila gozuk se volt rola mit esznek. Es koszonik jol vannak egeszsegesek es nyolcvan even felull halaloznak. Ezen az alapon mindenki kikoltozhetne a sajat privat lakatlan szigetere es termelhetne meg maganak mindent ala organic. Megsem tesszuk mert keptelenseg. Mint ahogy a mai vilagban a tartositoszer mentes taplalek is szinte az.
Amugy szerintem a Sains'-es 27 pennys Basic tejcsoki es 53p kremsajt kimondottan jo akarmi legyen is benne. :-)))
Arrol nem is beszelve hogy sokszor az ember a tulelesre jatszik es nem engedheti meg maganak hogy mast vegyen mint amire futja. Mostanaban egyre tobbszor nem.... :-(

fashion victim 2009.01.23. 18:09:49

Azert generaciokkal ezelott meg nem volt ennyi genkezelt cucc, meg ennyi vegyszerrel kezelt szarsag. A bio jo dolog, de nem feltetlenul attol lesz egeszseges a taplalkozas. Egyszeruen csak minimalizalni kell a sok finomitott szart es inkabb csak alapanyagokat venni es abbol fozni. Szerintem mar ez is valami. Persze itt is vannak fokozatok, nyilvan en sem fogok minden nap fozni miutan hazaesek a melobol, de a minden nap fagyasztott pizza meg ilyesmi szarsagok is gaz. Valahol a ketto kozott kell megtalalni az egyensulyt. De ez mar kicsit off topic. :) Viszont az alapanyagok kozul nem gaz ha sajatmarkasat is felhasznalsz. Most pl vettem egy Morrisons avokadot. Kivancsi vagyok miben ter el egy barmely mas avokadotol, eheheh.

fashion victim 2009.01.23. 18:18:26

Ja meg annyit, hogy a mar emlitett filmben nem is az adalekanyagokrol volt szo, csak egyszeruen tokgusztustalan volt a sajatmarkasban a sonka (kb mint a daralt mocsing, vagy nem tom), meg a sajtnak is fura szine volt. A masik sokkal korrektebbnek tunt (bar sosem vennek ilyesmit a boltban).

Guffy co. 2009.01.23. 23:18:04

Hú, de beindult a hozzászólásdömping

én ilyen okosakat csak azért nem tudok mondani, mert az éségtől elment az eszem

(és még mindíg a kezemben az ibrik meg a fakanál...)

bp @ LONDON · http://london.jatekszoba.hu/ 2009.01.24. 00:45:24

Egyetlen tuti tippem van Sainsburry Basic terméket illetőleg: a 85 pennybe kerülő mikrohullámú sütőben elkészíthető egytálétel-készletük. A Lasagne, Bolognese, Shepherd's Pie triójuk egyszerűen verhetetlen. Tavaly még olcsóbb volt, és ezen az áron meleg ételt kapni, teljesen ehető színvonalon azért már nem egyszerű!

Amúgy egy fokozattal feljebb, még mindig Sainsburry termékeknél maradva már egész vállalható termékek vannak. A leveskonzervek 60 penny környékén, a tészták szintén - az egyet fizet kettőt vihet akciókról már nem is szólva. Mindenkori kedvencem: a paradicsomszósz. Friss pürésített igazi ízharmóniával bíró 700 ml-es üveget tessék elképzelni bazsalikomos, vagy fokhagyma és hagyma dúsította ízekben, mely simán veri a Dolmio és sok más nívósabbnak kikiáltott termékeket. Mindezt 77 pennys diszkont áron. Mellé ha bedobsz fél kiló darált húst (2 font), plusz egy sajtot (1.65 Basic Cheddar), a tésztával már durva bolognai partit csaphatsz jó pár napra.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2009.01.24. 07:17:52

Kizarolag mikros kajan elni, na az mar nekem se menne. Anno mikor kijottunk az elso hetekben nekunk is csak az jutott amig be nem rendezkedtunk. Megenni megeszi az ember, az ize is egesz turheto. Na de hogy cirka harom het alatt ot kilot hizztam tole?!?
A genkezelt dolgok. Igazabol nem tudom hogy itt hogy van ez, mennyire engedelyezett illetve mennyire elterjedt. Viszont azt tudom hogy a tengeren tulon szinte mast nem is kapsz a supermarketekben mint genkezelt zoldseget, gyumolcsot. Es ha nincs a kozelben egy piac kistermelokkel akkor lenyegeben ra van kenyszerulve az ember hogy ezt egye.

bp @ LONDON · http://london.jatekszoba.hu/ 2009.01.24. 13:08:50

@ChristineK: Szerintem azért meg lehet húzni a határt, hogy olcsón és mégis változatosan étkezzen az ember. A génkezelt gyümölcsökről sokat ugyan nem tudok, de hogy itt narancs íze van a narancsnak, és olyan álomszépen néz ki, ahogy az a nagykönyvben is meg van írva - az is biztos. Otthon a Tesco meg kritikán aluli példányokkal borzolja a vásárlók idegeit.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2009.01.24. 15:25:57

bp @ LONDON: Az otthoni dolgokkal en mar nem nagyon vagyok kepben. Harom es fel eve nem tettem hazai foldre a labam.

Mbraun 2009.01.25. 00:15:49

En nem tudok/akarok ilyeneken elni. Szerintem az nem tartozik a nagyzas kategoriajaba ha rendes olasz tesztat,egyeb termekeket vesz az ember.Ha mar ittragadtam legalabb a kajat elvezzem amit eszek. Nem az a 30-50£ fog boldogga tenni a honap vegen ami megmarad mert csak a basics termeken tengodok.
Arerzekenyeknek ajanlom a Lidl, Aldi es a Netto nevezetu uzleteket. Asda-t nem mert szerintem a sajat basic termekeik szornyuek.

fashion victim 2009.01.25. 11:50:38

Lidl, Aldi és társai...Hát nem tom. Én konkrétan utálom ezeket a helyeket, ahol vehetsz ugyan kancsót, ugrálókötelet meg homokozóvödröt, de lekvárból csak 3 fajta van...A minőségről ne is beszéljünk.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2009.01.25. 12:49:19

A Lidl-ben kivallo szalamikat szoktam venni. Egy rud 2.70 van haromfele izben legjobb a paprikas. Meg mezes puszedlit. :-)) De mast nem nagyon.

Mbraun 2009.01.25. 15:30:00

Kivancsi vagyok ki, mennyit kolt kajara havi szinten.... Nalam olyan 130-150£ korul uti a mercet . De ebbe mar bele van szamolva pl. a mososzer,es egyeb aprosagok is....Ja Sainsbury rajongo vagyok en is...

fashion victim 2009.01.25. 19:18:31

Mbraun,
Es mennyit kajalsz ? Marmint az ok, hogy 130-150 font, de ebbol delre is csinalsz magadnak kajat, vagy meg pluszban koltesz ebedre is? En meg egyelore nem tudok errol beszamolni, meg egy honapja sem vagyok itt (de a kaja mar roppantul idegesit, annyira szar).

Mbraun 2009.01.25. 20:50:29

@fashion victim: Reggeli, ebed, vacsora. Plusz kozte is eszek mivel nem vagyok dietan.Nincs eating out, szoval mindenkepp csak arra tamaszkodok ami itthon van. Egyebkent az ipari fast-food hulladekert nem adok 4-5£-ot fizetni, mivel egy ora mulva megint ehes vagy.

Sajat recept (Sainsbury`s): Gnocchi egy csomag 1.49, Cubetti di pancetta (vagdalt szalonna)~2£ dupla doboz( akcioban 2 for 3£), Double cream 0.84£.
Gnocchi forrovizbe bele, kb.10-12 perc. Addig megpiritjuk a szalonkat(izles szerint en egy dobozzal szoktam rakni hozza, de belenyomhatod mindkettot :P), mikor a teszta kesz akkor a szalonka tetejere megy a teszta a serpenyobe. Kb. a fel doboz double creamet raontjuk az elozo kombinaciora. Ezt pedig addig kavargatjuk mig a teszta es szalonna egyuttes ossze nem baratkoznak a db-vel. Kb. 15-20perc es kesz.

Egyszerubb es gyorsabb verzio, csak Gnocchi, plusz Thai Taste Chilli Dipping Sauce(0.7L)(~2£),ez nagy uveges cucc,tobbszori nekifutasra lehet csak befejezni. Kellemes nem tuzokados, edeskes szosz, nagyon jo rantott cuccokhoz is.


Jo etvagyat hozza....

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.01.25. 23:57:28

Tesco sajáttermék: itthon - üdv minden külföldre szakadt hazánkfiának - kétféle Tesco-s sajátmárkás termékcsalád van. A sima Tesco gazdaságos - olcsó, de némelyik egész jó -, illetve a Teso színes (vagymi), no az kifejezetten jóságos tud lenni, ízben is, és tulajdonképpen árban is, legalábbis a többihez képest.

Jómagam szinte mindennap főzök - anyám, sosem hittem volna, hogy egyszer leírom ezt a mondatot -, ráadásul jobbára abszolút alap nyersanyagokból, legötbbször még konzervet sem használva. Na, jó, gyerekem van.:) De olykor, főleg egy széthajtott nap után, kurva jól tud jönni, ha a hűtőben ott pihen egy kész-spagószósz, amihez csak tésztát kell főzni, húst pirítani, sajtot reszelni, és mehet a vacsi.

A bio valóban nagyon jó dolog, ám legalábbis itthon, átlagfizetésből nem vállalható a 3-4-szeres ár. Pl. hús: 3-4 ezer/kiló. Lévén a Föld élő organizmus, annyira bio bakker azért az sem lehet... Na, mindegy.

Amúgy anno, mikor terhes voltam, próbáltam nagyon odafigyelni a kajálásra - kellett is, mert előtte igencsak szétcsesztem a szervezetem, de ez más tészta -, így folyton lestem a címkéket. Úgy két hétig bírtam, hogy csak olyan kaját vettem meg, amiben semmilyen tartósítószer nem volt, és a lehető legkevesebb E. Ez kb. háromféle tápot jelentett, ezért is tartott csak eddig a lelkesedésem. A kedvencem az a kefír volt, amelyet tartósítószerrel kellett megtámogatni - anyád.

E-betűs mumusok: az a vicc, hogy az E-lista, mint olyan, egy nemzetközi szabványrendszer azokra az adalékanyagokra, amelyeket worldwide használnak. Ezek között persze van olyan, amely kreatív vegyiparunk nem túl természetes remeke, ám akad nem is kevés olyan E-betűs is, ami csak olyan természetes vegyületeket takar, mint a C-vitamin. Amit pl. bébiételekbe is rendszeresen belepakolnak, és nem a fertőzések elkerülése végett, hanem mert remekül tartósít (antioxidáns, ugyi) és a zöldségek színét is megtartja.

Na, megyek, elolvasom Jocó, a chef öt Michelin csillagot érdemlő kreációját.:)

Kopasz Mercis 2009.03.06. 14:32:56

Jó pár sajátmárkás cikk bevezetését végigasszisztáltam, igaz nem a briteknél, hanem itthon.
Sajnos nem igaz, hogy azonos a minőség a gyári márkás cikkel.
Azaz jórészt nem igaz.
süti beállítások módosítása