Disz íz London

Egy tanulni vágyó hazánkfia kalandjai a távoli Londonban. Élettapasztalatok és pénzszerzési kísérletek a WC-tisztítástól a vibrátorok raktározásáig...

Mostanában

Utolsó kommentek

  • joco78: @amarramerre: tavolazsiatol.blog.hu :) (2013.01.21. 02:43) Nem félsz attól?
  • amarramerre: @joco78: nagyszerű :) remélem, nekünk is összejön előbb-utóbb egy hasonló utazás...addig is lássa... (2012.01.13. 21:01) Nem félsz attól?
  • joco78: @amarramerre: Köszi az érdeklődést. Amint látod, a londoni írások egy kissé elapadtak, - mostanság... (2012.01.13. 18:01) Nem félsz attól?
  • amarramerre: dejó :) szívesen olvasnék még...a keleti utakról nincsen blog? (2012.01.13. 16:12) Nem félsz attól?
  • joco78: @Mr.sebi: Hmmm... Hát igen, asszem épp ezért írtam le ezt a párbeszédet. Ha csak annyi lenne a lén... (2011.10.05. 09:46) Nem félsz attól?
  • Utolsó 20

Őket olvasom

Wall-E

2008.07.14. 14:59 joco78

(A változatosság kedvéért ismét egy filmajánló.)

A képen látható kis robot már évszázadok óta kapargatja a szemetet és épít belőle egyre nagyobb kupacokat.

Amerika egyik nagyvárosában vagyunk, és a felhőkarcolók lassan eltörpülnek a szeméthalmok között. De Wall-E csak présel és pakol rendületlenül.
Idétlen robotteste ellenére ő az utolsó emberi(???) lény a Földön, de könnyen lehet, hogy a Földön kívül is. A hús vér emberek már évszázadokkal ezelőtt elhagyták, illetve kiszipolyozták a bolygót - az utolsó itt töltött éveikben pedig Wall-E-hoz hasonló takarítórobotokat használtak. Most a bolygó teljes egészében az övé, no meg a kis csápos csótánybarátjáé, aki jóban koszban követi őt.

Egyébként a munkák közti szünetekben Wall-E igazi musicalrajongó. Nem tudja megunni a szemétből turkált XX. századi zenés-táncos videokazettát, amelyen még igazi emberek vallanak rózsaszín ködös szerelmet egymásnak, és távolodnak kéz a kézben a szűkülő a kameranyílásban.
Csótánybarát ide vagy oda, Wall-E is egy igazi társra vágyik.

És ekkor, 700 év után először űrhajó érkezik a Földre...

A Pixar és a Disney stúdiók közös produkciója igazi csemege. A gyerekek imádni fogják, a szülők úgyszintén, a számítógépes grafika rajongói ugyancsak, a hozzám hasonló filmes utalásokra és sci-fire gerjedő mozifanatikusok pedig teljesen le lesznek nyűgözve.
Egy emberek nélküli bolygón a beszéd szinte teljesen a háttérbe szorul, Wall-E inkább csak gügyörészik és nyekereg. A szemétkupacok és azok összetevői mind magukért beszélnek.

A Wall-E nem csak annyit mond, hogy a fogyasztói társadalom egy beteges és elvakult kultúra, ahol az emberek felelőtlenül felélik a saját környezetüket, hanem egy torz tükrön keresztül megmutatja azt is, hogy mi marad utánunk (belőlünk). Itt a mozi jóval túllép a jajjdejópofa! Wall-E is megmondta, hogy ne szemetelj közhelyes üzeneten, hanem hála a zseniálisan megírt és izgalmas forgatókönyvnek végig is viszi az abszurditásból induló és további még abszurdabb helyzetekbe ívelő történetet.

Talán a szemétpréselős múltam miatt vagyok elfogult, de tényleg baromi jó a film. A Disney utóbbi produkcióinál egyre gyakrabban látni, hogy képesek ironizálni saját magukon. Bár továbbra is gyártják a tömegeket vonzó családi mozikat, a szeretet mindent legyőző erejéről mesélnek, mégis a klasszikus és jólbevált eszközök mellett erőteljesen jelen van az abszurd humor.
Egyszerűen nyerítve kellett röhögnöm, amikor Wall-E kacatos raktárában többek között felbukkan egy falra szögezett díszhal, amely Bobby McFerryn hangján énekli a Don't Worry, Be Happy!-t. Ne legyenek illúzióink, ha az emberek után tényleg marad valami, akkor az valahogy így fog kinézni.

A történet természetesen nem hagyja cserben a gyerekeket, happy enddel végződik, de kicsit távolabbról, nem nehéz némi űrodüsszeiás párhuzamot felfedeznünk. A civilizáció (vagy akkor ezt most minek is nevezzük) új szakaszába lép, minden jobbra fordul, de valami azért mégse stimmel. Anélkül, hogy részleteket árulnék el, egy kicsit olyan ez, mint a Brazil című film elnyomott főhőse, aki álmaiban hatalmas szárnyakkal, szabadon suhan az égen. Ám valahol már az álmai is megnyomorítottak, mivel ezek a szárnyak vasból vannak. Igaz, ő már ezt észre sem veszi, neki ez a természetes.

A mozi végét pedig tessék szépen megvárni, nemcsak azért mert jólneveltek vagyunk, és megadjuk a tiszteletet az alkotóknak, hanem mert nagyon jó a Down To Earth című Peter Gabriel szám a film végén, valamint a poénok egy jelentős része a stáblistába van beleaplikálva. De tényleg.

Amúgy kifelé menet a teremből elszomorító volt azt konstatálni, hogy papírpoharakon és popcorn hegyeken keresztül kellett bukdácsolnunk.

Hol van ilyenkor Wall-E, hogy feltakarítsa a szemetet?

8 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rokalany 2008.07.15. 09:13:18

"Mert jólneveltek vagyunk, és megadjuk a tiszteletet az alkotóknak"...
Na, azért volt, hogy szépen kisétàltàl az elôadàsrol noha még korànsem volt vége...
Bàr az is igaz, hogy az nem mozi volt, hanem szinhàz. Ez lett volna az oka?
Jo, jo emlékszem, én is kijöttem mert elképesztôen gyenge volt, csak azon mulattam itt a reggelben, hogy tisztelet és fentétlen benncsücsülés... hàt, azért még te sem minden àron.

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.07.15. 09:16:54

Hát erre nem emlékszem, de ha egy kicsit konkretizálsz...
A tiszteletet nyilván nem kéne megadni olyanoknak, akik nem érdemlik meg. Ha kijöttem az előadásról, akkor annak komoly oka lehetett. Mi is volt az és hol?

Ádám 2008.07.15. 11:00:30

Ne mossuk össze a Pixart és a Disney-t.
A Disney ősrégi rajzfilm mammut, szinte monopolium, de emiatt elég nyálas, néha ózsdi - én a rajzfilmjeitől a falra mászok.
A Pixart, pedig az Apple alapítója és elnöke (Steve Jobs) alapította a 80-as évek második felében, miután az Apple-től szinte elűzték. A világ vezet animációs és 3D stúdiója lett, később lett csak komoly versenytárs a Dreamworks studió neki. Aztán a Diseny megvette a Pixart és így Steve Jobs hatalmas részesedést szerzett a Disney-ben, mint egyik fő részvényes.
Egy ilyen animációs stúdió általában megrendelésre dolgozik, úgy hogy megkapja a storit a ,egrendelő cégtől, tehát jelen esetben a Pixar a Disney-től és néha hozzá irányvonalakat a látvány illetve a formai és karakter világra.
A Wall-E jelenleg a legfejlettebb animációs stúdió friss munkája, ez radikálisan érződik is rajta. Hihetetlen ralisztikus és élethű. Értelemszerűen jórészt apple Macintosh gépeken készült, mint pro média termékek jó része az utóbbi több, mint 20 évben.
A dolog különlegessége viszont ilyen vonatkozásban EVE, a fehér robotlány. Aki ismeri az Apple termékeket ráérezhet, hogy valami ismerős! Nos EVE-et az Apple egyik vezető designere tervezte, tehát az iPod és iMac családba szépen beleillik (az Apple nagyon sokat ad a designra, renegetegt költ erre a hatalmas részlegére).
Ez tehát a Wall-E és Pixar mögötti háttértörténet egy Apple poweruser és megszállottól, aki én lennék. :)

Ádám 2008.07.15. 11:06:08

(adalék: Steve Jobs visszakerült az majdnem haldokló Apple-hez, saját maga által létrehozott cégéhez, a 90-es évek közepén. Ekkor megreformálta a céget és a termékeket, pl. kitalálta az iPodot, ami végülis megmentett az Apple-t, sőt 10 év alatt már a újra a régi fénye, értéke és presztizse van és ha midnen jól megy visszaszerzi a professzionális világot meg újra renegetg mezei usert is megfog, mint ahogy tett a winfos és a bilgeci éra előtt a 80-as évek közepéig)

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.07.15. 11:12:29

Köszi Ádám!
Én is Pixar kedvelő vagyok, nem is mosnám össze a kettőt, bár tény és való, hogy ebben a cikkben nem emeltem ki a Pixar érdemeit.
Ahol mégis izgalmas számomra a dolog, az az, hogy már jó pár film óta együtt dolgoznak, és a Pixar még így is meg tudta őrizni az eredetiségét. Kétségtelenül hatással van a régi Disney arculatra, és a Disney is hatással van a Pixarra, de nem annyira, hogy tönkrevágja.
Egyébként nem láttam, de nemrégiben volt egy karcsonyi Disney-mozi, az Enchanted (asszem, Bűbáj címen ment). Ebben a klasszikus animációs Disney karakterek (gonosz boszi, száműzött királylány, lófarkas herceg, csillogó szemű erdei állatkák) élőszereplőké avanzsáltak és feszt nem úgy viselkedtek, ahogy az a Disney nagykönyvben meg van írva. Mi ez, ha nem önirónia?
Én változást érzek pozitív irányba, és ez nemcsak a Pixar csapatának az érdeme.

bea · http://www.soupandpasta.blogspot.com 2008.07.15. 12:29:11

nekem is kene egy Wall E konkretan hazimunkara. de mostmar irhatnal valami vicces kalandot, ami veled esett. jo, jo, hogy filmajanlo, meg minden, de akkor is.

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.07.16. 11:22:32

Hát izé. Most hogy már írtam róla, tegnap bepótoltam az Enchanted mozit. Szóval, nem rossz, nem rossz, de minden irónia ellenére az mégis csak egy tipikus Disney alkotás. Kisgyerekes családoknak, vagy elsőrandis szerelmeseknek kiváló, amúgy khmmm felvállaltan vagy anélkül egy igazi nyáltenger. Tegyük hozzá, hogy aranyos nyáltenger.
Szóval, kell az a Pixar behatás nagyon is. A Disney magában maximum jókat alkot, de nem kiemelkedőket.

DarthRosenberg 2008.07.25. 02:01:27

Szia Jocó!
Csak szerettem volna kifejezni egyetértésemet két témában:
1., a stáblista - valóban végig kell ülni, már csak a zene miatt is, mi is imádjuk a Down to Earth-t, tuti Oscar esélyes lesz, remélem.
2., a szeméthegyek - ugyanezt tapasztaltuk kifelé jövet a teremből. Ledöbbentő volt, hogy a film üzenete mennyire nem hatott a közönségre. Térdig másztunk a szemétben... nem is találtam szavakat.

ui.: Persze abban is egyetértünk (bár ezt már olvashattad a mi blogunkon), hogy a Wall-E önmagában telitalálat... :)
süti beállítások módosítása