Disz íz London

Egy tanulni vágyó hazánkfia kalandjai a távoli Londonban. Élettapasztalatok és pénzszerzési kísérletek a WC-tisztítástól a vibrátorok raktározásáig...

Mostanában

Utolsó kommentek

  • joco78: @amarramerre: tavolazsiatol.blog.hu :) (2013.01.21. 02:43) Nem félsz attól?
  • amarramerre: @joco78: nagyszerű :) remélem, nekünk is összejön előbb-utóbb egy hasonló utazás...addig is lássa... (2012.01.13. 21:01) Nem félsz attól?
  • joco78: @amarramerre: Köszi az érdeklődést. Amint látod, a londoni írások egy kissé elapadtak, - mostanság... (2012.01.13. 18:01) Nem félsz attól?
  • amarramerre: dejó :) szívesen olvasnék még...a keleti utakról nincsen blog? (2012.01.13. 16:12) Nem félsz attól?
  • joco78: @Mr.sebi: Hmmm... Hát igen, asszem épp ezért írtam le ezt a párbeszédet. Ha csak annyi lenne a lén... (2011.10.05. 09:46) Nem félsz attól?
  • Utolsó 20

Őket olvasom

Lopott percek

2007.10.27. 12:02 joco78

A jómunkásember bárhol és bármikor el tud aludni.

Amikor még magam sem tartoztam ebbe a társadalmi rétegbe, akkor azt hittem, ez a megfeszített munkának, a kevés alvásnak, valamint a gyakori italozásnak köszönhető.
Igaz, esténként én sem alszom túl sokat, kb. 4-5 órákat, de a közérzetemet ez túlzottan nem befolyásolja.

Mégis, ami változást magamon megfigyeltem, hogy az utóbbi időben én is bármikor el tudok aludni. És szinte bárhol. Kezve a metrótól, ahol reggelente egyhuzamban 40 percet kell utaznom, ráadásul hajnali 6 körül, amikor az utasok 90%-a szintén kelet-európai.
Csak rá kell nézni az arcokra, meg a ruhákra. Csupa szláv (lengyel, orosz, szlovák,litván), néha magyar arc, rövid hajjal, farmerben, vagy festékes munkaruhában jómunkásember tekintettel.

A jómunkásasszony is könnyen felismerhető. 30 év alatti, magasszárú csizmában (néha körömcipő), feszülős ruhában, az adott időjárásnak mindig alulöltözve, bizsukkal felszerelve, általában a párja nélkül utazik. Bár még csak reggel 6, de látszik, hogy a szempillapödörítéssel és a sminkelléssel már egy órát eltötött. A párja most feltételezhetően egy másik szerelvényen ül. A jómunkásasszony ez idő alatt szemez a többi jómunkásemberrel.

A maradék 10% az angol. Őket arról lehet felismerni, hogy fedeles papírpohárban kávét szorongatnak a kezükben. Van egy furcsa képességük, hogy menet közben a fedélre vágott kis lyukon keresztül képesek a forró italt kiszürcsölni. Ez nekem sosem ment. Ha megpróbálnám, a kávé a fedéllel együtt garantáltan a mellemen landolna.

Szóval, sokan vagyunk, metrózunk és ülőhelyre vadászunk. Az elmúlt két hétben többször sikerült állva elaludnom. A egyik kezem kapaszkodik, a másikban ingyenes napilap, és arra eszmélek, hogy a térdem megroggyant, és az elernyedt testemet csak a kapaszkodó kezem tartja. Néha 15-20 percet is tudok így aludni. Ha közben arrébb kell menni, vagy helyet cserélni, az is megoldható egy rutinos Xcuseme vagy Sorry kíséretében. Emiatt még nem kellett felébrednem.

A munkahelyen vár a kemény fizikai munka jól fizetett túlórák kíséretében. De nem mindig. Nem gyakran, de előfordul, hogy nem történik semmi. Várni kell. Ilyenkor elmászkálni nem érdemes, bár néha megteszem, hanem inkább behúzódok a sarokba a papírprés mögé és sudokut fejtek. Ezt a japán eredetű számos keresztrejtvényt az angolok nagyon szeretik, sokáig nem is értettem, mi a jó ebben. Most sem értem, de már én is fejtem. Aztán egyszer csak lebicsaklik a fejem és újabb percek következnek alvással. Attól nem tartok, hogy rajtakapnak, mert ha léptek közelednek, pillanatok alatt tettre kész vagyok.

Aztán ott van a pihenőszoba. Mellette van a kulturáltan felszerelt kantin, amellett két billiárdasztal, darts, meg csocsó és persze internet. A lényeg, hogy a dolgozó a szünetében is jól érezze magát. Itt már rájöttek, hogy a szünetet nem azért kell biztosítani, mert a munkatörvénykönyv azt előírja, hanem azért, mert így jobb a közérzet és magasabb a teljesítmény.
Szóval, a pihenőszobában nincs más csak fotelek, lábtámaszok, és egy jól látható, de nem tolakodó helyen óra a falon. A falak kékek, biztos ez is pihentet.
Az egyik szünet 30 a másik 45 perces, ezekből mindig jut 10-15 perc az alvásra.

Ha a nap végére összeadjuk, akkor a javasolt 7-8 órányi alvás a jómunkásember hétköznapjaiban is megvan.

11 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mindi 2007.10.27. 15:46:35

Négy dolog jutott hirtelen az eszembe:

1. Én már nem is próbálok leülni a héven/villamoson. Egyrészt, mert a munkahelyemen sokat kell ücsörgéssel agyoncsapni az időt; másrészt meg, ha akarnám, se tehetném jó érzéssel. Hol egy ülőhelyre rászorult kismama/nagymama/nagypapa/beteg/"jajistenemdefáradtvagyok"-kinézetű ember áll meg mellettem. Hol pedig egyszerűen kiutálnak/beszorítanak/stb.

2. A Sudokut a közhiedelemmel ellentétben nem japánok találták ki, hanem egy svájci vagy német matematikus.

3.Hogy hívják a csocsót angolul a szlengben?

4. Az a baj, hogy én már régen nem flörtölök a jómunkásasszonyokkal - és nem a Zsóka miatt. Már azelőtt, hogy házas lettem volna rájöttem, hogy a külső - bár nagyon sokat számít - csak az első benyomásig fontos. Utána sokkal többet számít a belbecs/megszólalás/értelmiszinvonal/érdeklődésikör/tudefőzni/hisztizike/sminknélkülhogynézkikülső

orsi 2007.10.27. 23:48:35

Ismerôs történet, ismerôs szituációk. A különbség talán csak annyi, hogy a jómunkásember/jómunkásasszony Dániában biciklivel közlekedik, ha esik, ha fúj, ha mindkettô. De piros lámpánál másodpercekre is megoldható az alvás.

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2007.10.28. 12:50:47

Orsi: You don't have to put on the red light. - stílusosan ez jutott eszembe, leragadván egy korábbi bejegyzésnél. A biciklis alvástól egy kissé izgalomba jöttem, merugye a metrón még csak-csak, no de két keréken...

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2007.10.28. 13:03:03

Mindi:
1. Tegyünk valamit a nemzetközi szinten nyomuló és maguknak gátlástalanul helyet követelő kismamák/betegek/nagymamák ellen! Ez a helyzet tarthatalan. Ne hagyjuk magunkat!
Testvéreim! Fogjunk össze és lépjünk fel az elnyomás ellen!
Helyet a fiataloknak! MOST!

2. Köszi az infót, újabb tévhályogot rántottál le a szemem elől. De azért ez a svájci vagy német matematikus adhatott volna valami rendes német vagy svájci nevet a játékának...

3. A csocsó témán már rajta vagyunk. Eredmény hamarosan!

4. Szerintem a tudefőzni a legfontosabb. Legközelebb odalépek a metrón és megkérdezem. Már ha tud angolul vagy magyarul. Többnyire csak lengyelül...

Mindi 2007.10.29. 12:13:28

Jocó:
1. Áááh... minek? Legfeljebb állok és közben azon morfondírozok, hogy milyen jó lesz a kondim még negyvenévesen is. :-)

2. Igazad van! De azt gondolta magában, hogy ha ad neki egy rendes német nevet (pl Zahlen in Reihen-Kolonne-Geviert) az egyrészt nehezen kimondható egy külföldinek, másrészt túl unalmas még egy svájcinak/németnek is. És akkor nem fog senki sem órákat gondolkodni fölötte.

3. Várom! Tehát Hogyvancsocsóangolul? játékot ezennel meghírdettem!

4. A smink sokmindent elárul: ha sok van, akkor a nő valszeg túl szimpla. A smink arra való, hogy észrevétlenül szebbé tegye a nőt, szóval nem szabad meglátszania. A magas sarok vonzóbbá teszi a nőt, de a tűsarok már inkább (férfi)ragadozóvá. A tudefőzni kérdés fontos, de talán nem az első (később még javíthat a válaszon). Ha ismerkedni akarsz, szerintem ne a metrón tedd. A hajókat jobbnak érzem: a félelem sokmindent ki tud hozni egy nőből :-)

xstranger 2007.10.30. 00:17:49

Szerintem a csocso: Tablesoccer

Amugy jo a blog.

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2007.10.31. 21:55:09

xstranger: A table soccernél okosabbat nekem se sikerült kimódolnom, ráadásul mintha ha már hallottam is volna valahol. Asszem, a szlengben nincs rá szavuk. Bár, ki tudja...
Köszi.

Rókalány 2007.11.04. 08:36:16

Hàt, én meg voltam gyôzôdve rola, hogy baby-foot. De utànanéztem és erre akadtam:
www.nakedtranslations.com/en/2004/01/000048.php

xstranger 2007.11.04. 19:40:17

Angol kollegak szerint:
tablefootball
fussball (nemetesen)
babyfut (franciasan) (Rokalanynak is igaza van)

Mondanom se kell hogy az angolt preferaljak. A masik ket valtozat a benszulotteket is zavarba ejtette.

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2007.11.04. 20:55:26

Tablefootball. Hát igen, tényleg egyszerű nyelv az angol, nem bonyolítják túl a dolgokat.
A magyarban egyébként létezik az asztali labdarúgás kifejezés, de az nem a csocsó, hanem a professzionális (ilyen is van) gombfoci, amely megkülönbözteti magát az otthon vagy a napköziben űzött gombfocitól.

Köszi az utánajárást! :)

Mindi: Te is elégedett vagy?
süti beállítások módosítása