Kinga mondta, hogy a Sainsbury's-ben lehet kapni magyar ecetes uborkát. Nosza felkerekedtem, hogy nekem aztán kell belőle, mert a nyomelemeket ugyebár pótolni kell.
Nem volt egyszerű dolgom, a sorok között legalább hatféle Gherkins in vinegar feliratú befőttesüveget találtam. Végre az egyiken az apró betűk között megtaláltam a Produced in Hungary jelzést.
Mi tagadás, a felbontás előtt volt is bennem némi kétely, mi van ha ez is valami átverés, és úgy járok, mint amikor otthon matyóhímzéses, piros-fehér-zöld pirospaprikát akartam venni a francia barátaimnak. Tudják csak meg, mi az, hogy hungarikum! Aztán a hátoldalon a lejárati idő mellett halványan ott volt egy másik pecsét is: 52% importpaprikából. Akkor nem mondtam el nekik, mi a baj, csak szó nélkül visszadobtam a cuccot a többi közé, inkább kaptak helyette Túró Rudit.
Ilyen dolgok jártak a fejemben, miközben az üvegről próbáltam lecsavarni a tetejét. De nem ment. Aztán megint nekifutottam, megint letettem, végül egy konyhai ronggyal ráfogatva megadta magát. És akkor ott — ahogy a ronggyal a kezemben, vöröslő fejjel nekifeszültem az üvegnek — jött az az érzés. Még nem nyílt ki, még nem kóstoltam, de már tudtam, hogy érdemes lesz.
Minden tekintetben hazai.
Timi 2008.11.10. 09:39:03
joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.11.10. 10:54:40
Kinga 2008.11.10. 17:39:49
orsi 2008.11.10. 21:23:15
mig8 2008.11.11. 21:58:30
Nincs neked otthon fém kanalad vagy villád? Azzal mindenfajta erőlködés néllkül kinyithatod. Csak a fedő alá kell dugni az általában nem használt végét és lenyomni a másikat. Egy halk pukkanás után minden erőlködés nélkül lecsavarhatod a fedelét. Ezt nem tudtad ??? Hihhhetetlen... :-)))))))))))))))))))))))
joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.11.12. 01:24:45
Finoman szólva te egy balfácán vagy.
Tényleg azt hiszed, hogy a befőttes üvegek nyitásának ez a normális módja?
Ezek szerint nem igazán értetted, hogy miről szól az írásom. Hihhhetetlen... :-((((((((((((((
beni 2008.11.12. 08:22:35
bea · http://www.soupandpasta.blogspot.com 2008.11.12. 09:47:43
joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.11.12. 10:50:45
OK, javítottam. Helyesen tényleg c-vel van, mivel a vacuus (üres) melléknévből jön. Köszi! :)
Rokalany 2008.11.12. 11:36:14
Nem, nincs szükség ilyes eszközökre. Hanem tenyércsùccsal egy csapàs a befôttkupakra és hopp!
Nincs erôlködés és a kupak sem sérül - nem rozsdàsodik, azaz ùjra lehet hasznàlni.
Egyébként sejtem, hogy nem hasznàlod ùjra, de azért mégiscsak könnyebb kütyük nélkül. Az eszközhasznàlo ember az egy magas fejletségi fokozat, de hidd el, nem kell mindenhez eszköz!
mig8 2008.11.12. 21:11:32
Jocó, nálam semmi brutalitás nincs a befőttes üvegek nyitásában, inkább finoman nyitom ki. Szóval szerintem ez még mindig jobb, mint a te változatod, az erőlködős.
A posztod egyébként tényleg nemcsak erről szólt. De tegnap éhesen olvastam. :-)
joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.11.12. 21:46:29
A bolti befottes uvegek nyitasanak az a normalis modja, hogy az ember megfogja az uveget az egyik kezevel, a masikkal pedig - minimalis erolkodessel - lecsavarja a fedelet. Csak a magyar befotteken felnott generaciok hiszik azt, hogy rongy, kes, kanalveg, harcimozdulatok es egyeb fondorlatok szuksegesek egy uveg kinyitasahoz.
Ez itt a tavoli nyugaton nem igy van.
Eleinte szamomra is hihetetlen volt, de egy uborkas uveg kinyitasanak nem feltetlen velejaroja, hogy erek pattanjanak el az ember agyaban.
Rokalany 2008.11.13. 09:34:52
mig8 2008.11.13. 21:11:33
Egyébként Te írtad, hogy erőlködtél. Én pedig elmondtam, hogy lehet erőlködés nélkül kinyitni egy ilyen üveget.
A tartósítószerekről pedig annyit, hogy manapság keresik az olyan árut, ami nem tartalmaz ilyet. Bioélelmiszerek esetében ez különösen fontos.
joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.11.13. 21:24:54
Tehat, ha jol ertem, ami konnyebben nyilik, az gyanus, hogy tartositoszerrel kezelt, ami meg nehezen, abban nagyobb a vaccum, tehat kevesbe veszelyes. Biztos, hogy igy van ez?
Itt is nagy divatja van az "organic" (bio) elelmiszereknek - nem feltetlenul azert, mert az emberek tudatosak es megfontoltak.
Nem lehet, hogy kisebb vacuummal is lehet tartositani?
Lehet, hogy nem is magyar sajatossagrol van szo?
Nagy dilemmak ezek keremszepen...
mig8 2008.11.14. 21:32:24
Persze, kisebb vákum is elég. Az egész attól függ, hogy milyen melegről hűl le a befőttesüveg. Ha nagyon melegről, akkor lesz dunsztos üveg, mint a nagyiéknál. Ez garantáltan jól tartósított. Ha kisebb hőmérsékletről, akkor kisebb vákum lesz.
Ha vmit azért vesznek, mert bio, akkor ott a vásárló általában tudatos, mivel a bio általában drágább. Köszönhető ez a bonyolultabb kivitelezésnek, stb. Persze ha divatról van szó, akkor ott nem atudatosság számít, hanem a megfelelni akarás. :-)
Magyar sajátosság. Jocó, de belekeversz dolgokat, ami nem is ide tartozik. Régen így tettek el befőttet máshol is. Csakhát Európa nyugati felén már ritkán tesznek el befőttet...
joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.11.15. 07:04:23
Egy kisse mintha habositanank a szart, de sebaj, hozzafuzok meg valamit.
A legkevesbe sem feltetelezem az altalam vasarolt uborkarol, vagy akar a polcon levo tobbi cuccrol, hogy a klasszikus modon lettek volna tartositva. Tomeggyartas ugyebar. Akkor megint csak itt a kerdes, hogy miert nagyobb a vaccum a magyar uvegben?
mig8 2008.11.16. 11:35:29
A dunsztos üveg az az otthoni készítéshez tartozik. A cégek meg gyári módszerrel dolgoznak. Egyébként te láttad a csomagolást, szóval te tudod, hogy mivel tartósították, vagy épp zárták le az üveget. Visszatérve a vákumra: szerintem az lehet, hogy korszerűtlenebb vagy egyszerűbb gépparkkal dolgoznak idehaza, mint nyugaton. Így a vákumot nagyobb mértékűre kell beállítani ahhoz, hogy kevesebb legyen a hibás termék.
És most már tényleg fejezzük be. :-)
felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.11.17. 20:16:43
Rokalany 2008.11.18. 13:53:28