Disz íz London

Egy tanulni vágyó hazánkfia kalandjai a távoli Londonban. Élettapasztalatok és pénzszerzési kísérletek a WC-tisztítástól a vibrátorok raktározásáig...

Mostanában

Utolsó kommentek

  • joco78: @amarramerre: tavolazsiatol.blog.hu :) (2013.01.21. 02:43) Nem félsz attól?
  • amarramerre: @joco78: nagyszerű :) remélem, nekünk is összejön előbb-utóbb egy hasonló utazás...addig is lássa... (2012.01.13. 21:01) Nem félsz attól?
  • joco78: @amarramerre: Köszi az érdeklődést. Amint látod, a londoni írások egy kissé elapadtak, - mostanság... (2012.01.13. 18:01) Nem félsz attól?
  • amarramerre: dejó :) szívesen olvasnék még...a keleti utakról nincsen blog? (2012.01.13. 16:12) Nem félsz attól?
  • joco78: @Mr.sebi: Hmmm... Hát igen, asszem épp ezért írtam le ezt a párbeszédet. Ha csak annyi lenne a lén... (2011.10.05. 09:46) Nem félsz attól?
  • Utolsó 20

Őket olvasom

Bele az agyamba!

2008.12.15. 01:14 joco78

Egyszer, még valamikor régen megígértem, hogy írok majd a londoni IMAX moziról. Ez aztán elmaradt, aminek oka részben a lustaságom, részben pedig az, hogy azóta otthon is megnyílt az első IMAX, és már írtak róla éppen elegen.

Hogy milyen az otthoni, azt csak hallomásból ismerem, illetve annyiból, hogy jártam már a közelében, az Arena Plazaban. Külsőre nekem a szokásos pláza mozi feelinget árasztotta, magas jegyárakkal és popcorn szaggal.


Speciális IMAX kamera és film

Az IMAX lényege ugye az, hogy a klasszikus 35 mm-es film helyett 70 mm-es szalagról vetítenek, amivel együtt jár a nagyobb vászon, és a szokottnál is komolyabb hangrendszer. A méretet persze nem elég pusztán növelni, a kulcs a felbontásban, azaz a megnövelt információban rejlik. Még színesebb, még részletgazdagabb, még élethűbb az élmény.

Mivel a 35 mm-es filmre való forgatás veszettül drága, el lehet képzelni, hogy mibe kerülhet 70 mm-es nyersanyagra forgatni. Egyébként kiváló lehetőség nagy felbontásban, egy hatalmas vásznon természeti képeket láttatni, legyen az a rovarok élete vagy a sekélyvizü tengerek élővilága.
Ám amire az IMAX mozit előszeretettel használják, az a vidámpark stílusú szórakoztatás. Óriás dinók és lövöldöző robotok rohangálnak keresztül a termen,  ami 3D-s változatban, színes szemüveggel még felemelőbb élmény.
A nagy hollywoodi stúdiók a tuti kasszasikerekből szoktak
időnként 70 mm-es verziót is forgatni, így a hozzám hasonló fanatikusok dupla áron megcsodálhatják, ahogy a Transformers vagy Batman és Joker élethű effektek közepette belegyalulják egymást a betonba.

Itt Londonban két IMAX is található, az egyiket a Science Museum működteti, a másikat pedig az British Film Institute. Én ez utóbbinak a vetítésein voltam párszor, amit úgy is hirdetnek, mint az Egyesült Királyság legnagyobb mozija. Igaz ugyan, hogy csak egy termes és a férőhelyekben sem rekorder, de a nézőtér és a vászon itt a legnagyobb, valamint a kép- és hangtechnika itt a legprofibb.
És igen, itt is van popcorn meg 3D-s rövidfilmek, de valahogy mégis közelebb áll a régi moziélményeimhez. Régen még minden egyes mozizás élmény volt, ám manapság már egyre ritkábban, és erről nem is annyira a filmek, hanem inkább a filmnézés körülményei tehetnek.

A Brit Filmintézet (BFI) IMAX mozijában nem érik be a szimpla, amerikai típusú  méretnöveléssel. Igyekeznek a mozizást valódi élménnyé tenni, felhasználva ehhez színpadi eszközöket is. Az hagyján, hogy a 35-ösre forgatott reklámokat kisebb méretben vetitik, csak a vászon egy harmadát használják ki. Végső soron már ez is nagy, és pikk-pakk rá is áll az agyam. Persze ez is a hatásvadászat része, így megpillantva a kezdődő film teljes vásznat betöltő méreteit a meglepődés garantált. Ugyanígy a bemutatók alatt a hangrendszert is csak visszafogottan, "normál" sztereóban működtetik, hogy mire a valódi fimhez érünk, teljesen kinyíljon a tér és húzzam be a nyakam a fejem felett elsuhanó repülőktől. És nem a hangerő miatt. Az otthoni plázákban többször tapasztaltam, hogy embertelenül föltekerik a hangerőt, annyira, hogy amikor kijövök a moziból, még órákig úgy érzem, mintha vatta lenne a fülemben. Itt a hang egyszerűen csak uralja a teret és nem kell megsüketülni.

Közvetlenül a film előtt külön szünet a későn jövők számára, némi öntömjénező kép- és hangperformansz (mit csináljak? - bedőltem neki...), majd a terem aljában egy mikrofonállvánnyal megjelenik a konferanszié, aki tart egy 2-3 perces felvezetőt - majd kezdődhet a mozi.

Számomra ezek azok a dolgok, amitől a mozi több lesz, mint a film puszta megnézése. Innentől a film közösségi élménnyé válik, ami meggyőződésem szerint nem kell, hogy csak az IMAX sajátossága legyen. Kicsiben is kell, hogy működjön, konferanszié és gigantikus vászon nélkül.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása