Disz íz London

Egy tanulni vágyó hazánkfia kalandjai a távoli Londonban. Élettapasztalatok és pénzszerzési kísérletek a WC-tisztítástól a vibrátorok raktározásáig...

Mostanában

Utolsó kommentek

  • joco78: @amarramerre: tavolazsiatol.blog.hu :) (2013.01.21. 02:43) Nem félsz attól?
  • amarramerre: @joco78: nagyszerű :) remélem, nekünk is összejön előbb-utóbb egy hasonló utazás...addig is lássa... (2012.01.13. 21:01) Nem félsz attól?
  • joco78: @amarramerre: Köszi az érdeklődést. Amint látod, a londoni írások egy kissé elapadtak, - mostanság... (2012.01.13. 18:01) Nem félsz attól?
  • amarramerre: dejó :) szívesen olvasnék még...a keleti utakról nincsen blog? (2012.01.13. 16:12) Nem félsz attól?
  • joco78: @Mr.sebi: Hmmm... Hát igen, asszem épp ezért írtam le ezt a párbeszédet. Ha csak annyi lenne a lén... (2011.10.05. 09:46) Nem félsz attól?
  • Utolsó 20

Őket olvasom

Megint Brighton

2008.07.27. 17:56 joco78

Dénes barátomnak köszönhetően a vasárnapot Brightonban tölthettem - ő ugyanis ott próbál szerencsét.

Brighton bícs

Brighton a londoniak és a környéken lakók közkedvelt hétvégi kiruccanóhelye. Tengerpartja révén főként a vendéglátásra és a turizmusra épít. Egyébként egy tisztes nagyváros, amely két helység, Brighton és Hove összeolvadásból jött létre, így 2000-ben el is nyerte a city rangot (tehát helyesen Brighton & Hove-nak kéne írnom).
Ez a kiruccanás némileg ráérősebb és nyugisabb volt, mint az első látogatásom, a reggeli busszal érkeztem a Victoriáról és estig maradtam.


Ha vonattal jöttem volna


Békebeli

Végre megnéztük a Brighton Piert, vagy ahogy Dénes franciásan hívja, a Pierre-t.

pier [n] kikötőgát, móló, hullámtörőgát; pillér, hídpillér, elválasztó oszlop

Ez lenne a híres vidámpark, ami ugyan nem valami nagy, de legalább idegesítő. Tény és való, hogy messziről sokkal jobban néz ki. Közelről baromi hangos és nyeli a pénzt. A körhinták mellett két hatalmas terem, tele videojátékokkal, félkarú rablókkal és mindenféle elektronikus csatazajjal. Az ott dolgozóknak garantált a maradandó halláskárosodás.
A játéktermeken kívül, az egyéb ringató-pörgető-hánytató szerkezetek biztos, hogy nekem is tudnának örömet okozni, ám némi visszatartó erőt jelent számomra, hogy pár óra örömködéssel a heti fizetésemet tudnám eltapsolni.
Viszont kitűnő rálátás nyílik onnan a régi vidámparkra, amiből egy katasztófasorozatnak köszönhetően csak annyi maradt, amennyi a képen látható.


Ennyi maradt

Az 1866 óta létező Pier-t 1975 óta már csak koncertteremként üzemeltették, addig, amíg 2002. decemberében egy vihar össze nem omlasztotta a parttal összekötő hidat. Három hétre rá egy újabb összeomlás következett be a móló közepén, majd 2003. márciusában ki is gyulladt. Az összeomlott hídnak köszönhetően a tűzoltók képtelenek voltak megfékezni a tüzet. Az épen maradt részek májusban két egymást követő napon ismét lángra kaptak, kétséget nem hagyva afelől, hogy szándékosság áll mögöttük. Egy évre rá egy erős szél következtében a régi Pier közepe teljesen összedőlt.

Royal Pavilion hátulról
Hogy mit keres a Taj Mahal rokona Dél-Anglia partjainál, az nem egészen világos. Hivatalosan ez egy királyi rezidencia lenne, amelyet a gyarmatosító Birodalom a XIX. század elején építtetett.

 

A múltkori bejegyzésemnél volt némi panasz, hogy nem tettem fel képet a Royal Pavilionról. Ugyebár Brighton a Pavilion nélkül olyan, mint a Dallas Jockey nélkül. A béke kedvéért tessék, most rakok fel.

 
Nem a Taj Mahal 

7 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xstranger 2008.07.27. 23:28:48

En voltam az, koszonom a temat ki lehetne pipalni.
Amugy a pavilon a kiraly szeretojenek keszult. Viktoria kiralyno a varosnak adta nagyvonaluan de annyira mar nem volt kegyes hogy a benne levo targyakat is odaadja.

A West Pier kigyulladasarol annyit hogy elvileg a Lotto Alapbol akartak megcsinalni, de a masik Pier tulajdonosa beperelte az allamot valami alapjan. Egesz sokaig veszekedtek rajta majd amikor a per vegetert (Az allam odaadhatta a penzt a West Piernek) akkor hopp felgyulladt. Mindenki gondolja tovabb aki akarja.

De akkor miert nem szedik ki? A koltsegekrol annyit hogy a kis darabot ami a vizben van elotte 5 millio fontert fogjak kiszedni amikor a kilato epul melle a partra (i360 ugyanazok csinaljak akik a London Eyet)

Na ennyit Brightonrol.

mig8 2008.07.28. 10:24:59

Nekem tetszik Brighton...

Majd alkalomadtán én is elmegyek oda.

mig8 2008.07.29. 11:50:12

Egy hír Angliából: leégett a Grand Pier.

Aggodalomra azonban "semmi ok", az eset nem Brightonban történt, hanem egy másik település Grand Pier mólóján.

Amiért itt megemlítem ,az a kisérteties hasonlóság. Pár kommenttel feljebb írta vki, hogy amint itt, Brightonban eljutottak a gondolatig, hogy felújítják, érdekes módon leégett. No, ebben a másik településben - a neve nem jut az eszembe - fel is újították tavaly. És ezután égett le.

Sada · http://daawg.deviantart.com 2008.07.29. 20:49:24

Az minden esetre biztos, hogy Joco fotozas teren oles leptekkel fejlodik. Ehhez csak nagy fel!
Pa

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.07.30. 09:23:00

Koszi Sada! A dicseret mindig jol esik.
Egyebkent kozeledik az augusztusi hazautazasom oraja, ugyhogy ki kene talani, mikor es hol talalkozzunk. Szeged, Pecs, Budapest?
Na majd meglatjuk...

DarthRosenberg 2008.08.02. 09:04:15

Szia Jocó, előre is bocsánat az offolásért, de nem tudom, hogy máshogy írhatnánk most így hirtelenjében. Utána majd moderáld ki nyugodtan. Szóval a blogunk valamiért nem jelenik meg Explorerben. Firefoxszal simán megnyitja, de explorertől hiba üzenetet kapunk (Az Internet Explorer nem tudja megnyitni a következő webhelyet: brighton.blog.hu. A művelet megszakadt.) és nem jelenít meg semmit. Van ötleted, hogy mi lehet a probléma? Mert a blog.hu-t és az indapasst megnyitja, sőt az adminunkba is be tudunk lépni, ahol megvan minden bejegyzésünk, csak konkrétan az oldal nem jön be. Írhatsz az e-mailemre is, nagyon köszönjük ha bármi ötleted, megjegyzésed van... eléggé kétségbeesettek vagyunk. :)
Köszi!
LiLi és Judy

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.08.03. 01:17:47

Lili és Judy:
Én csak most értem haza Seafordból, sajna nem tudok segíteni. Tegnap este néztem, nekem se jött be Explorerrel az oldalatok. Most nézem, rendesen működik. Okot nem tudok, lehet, hogy a blogszolgáltató volt a ludas, egyébként nincs ötletem.
Változtattatok valamin?
süti beállítások módosítása