Disz íz London

Egy tanulni vágyó hazánkfia kalandjai a távoli Londonban. Élettapasztalatok és pénzszerzési kísérletek a WC-tisztítástól a vibrátorok raktározásáig...

Mostanában

Utolsó kommentek

  • joco78: @amarramerre: tavolazsiatol.blog.hu :) (2013.01.21. 02:43) Nem félsz attól?
  • amarramerre: @joco78: nagyszerű :) remélem, nekünk is összejön előbb-utóbb egy hasonló utazás...addig is lássa... (2012.01.13. 21:01) Nem félsz attól?
  • joco78: @amarramerre: Köszi az érdeklődést. Amint látod, a londoni írások egy kissé elapadtak, - mostanság... (2012.01.13. 18:01) Nem félsz attól?
  • amarramerre: dejó :) szívesen olvasnék még...a keleti utakról nincsen blog? (2012.01.13. 16:12) Nem félsz attól?
  • joco78: @Mr.sebi: Hmmm... Hát igen, asszem épp ezért írtam le ezt a párbeszédet. Ha csak annyi lenne a lén... (2011.10.05. 09:46) Nem félsz attól?
  • Utolsó 20

Őket olvasom

Kilakoltatás

2008.07.08. 01:34 joco78

Gondolkodtam, megírjam-e, de hát Abdulék úgysem olvassák a blogomat. Ha meg veszik a fáradságot, hogy lefordítassák maguknak ezt a bejegyzést, akkor megérdemlem a sorsomat.

bangladesi főbérlőről már írtam korábban. Szerencsére én jó kapcsolatot ápolok Abdullal, nem úgy mint Attila. Ő mindamellett, hogy többször meg-megcsúszott a lakbérfizetéssel, túl hevesen hánytorgatta fel a lakás hibáit a főbérlőnek.
Én már rég rájöttem, hogy Abdul két szalmaszálat sem fog a lakásért keresztbe tenni, hacsak nem egy új bérlőről, vagy az ajtón dörömbölő councilról van szó. Ezek ugye councillakások, vagyis kiadni őket szigorúan tiltott, amúgy meg London szerte, ahol lehet megszegik ezt a rendelkezést.

Szóval, kettejük hetek óta tartó vitája oda fajult, hogy Abdul kiadta az útját Attilának. A megállapodásuk szerint, 2 hét kifizetve plusz 2 hét kaució lelakva, tehát 4 hét múlva Attilának távozni kell.
2 hét után meg is jelent Abdul, hogy akkor letelt a 4 hét, tehát holnap mindenképp menni kell. Erre persze Attila vitatkozni kezdett, többek között azért, hogyha tényleg erről lett volna szó, akkor ő már keresett volna magának újabb szállást. Abdul érvelését megerősítendő jött vele a fia is, aki ismerve apja gyengeségét adott egy kis nyomatékot a távozásnak.

Our house, in the middle of our street  (by Sada)
Biztos, ami biztos, másnap este már négyen jöttek, hogy segítsék Attilát a kiköltözésben. Abdul a vita első fele után visszahúzódott, átment az utca túloldalára, a sarok takarásából próbálta meg követni az eseményeket. Hagyta, hogy a három fiatal maga érvényesüljön. Volt is nagy hangoskodás, üvöltözés bangla módra, valamint Attila cuccainak a kirámolása a folyosóra. Attila persze meglepődött, valamiért nem vette komolyan, hogy itt eddig fajulhatnak a dolgok. Az egyik kopasz, napszemüveges srác - akit eddig még sosem láttunk - vitte a szót, hangoztatta, hogy ő itt a landlord, persze ezt semmilyen papírral nem tudta igazolni. Veréssel fenyegették Attilát, aki hajlandó is volt a kiköltözésre, csak néhány órányi haladékot kért, amíg megoldja a cuccainak az elszállítását. Próbálták a kaució vissza nem fizetésével is megzsarolni.
Kölcsönösen rendőrrel fenyegetőztek, ami igencsak érdekes lett volna, ha ténylegesen kihívják őket.
Érdemes tudni, hogy itt Angliában komolyan veszik a hajlékhoz való jogot, így ha valaki tényleg jogtalanul foglal el egy szállást, akkor is napokig, de akár hetekig-hónapokig is eltart, amíg kiköltöztetik. Ez esetben pedig se rendes szerződés, jogtalan lakáskiadás, testi fenyegetés és ki tudja még mi minden szólt a rábeszélő csapat ellen - másodperceken belül eldőlt volna, hogy kinek a javára lép a rendőrség. Itt a törvény mindenek előtt a kiszolgáltatott személyt védi.

Próbáltak engem is bevonni a vitába, hogy én mint magyar bérlőtárs magyarázzam el Attilának a helyzetet, de mondtam, hogy ez nem az én bizniszem, arról nem beszélve, hogy nem szívesen asszisztálok egy barátom kilakoltatásához.

Nekem közben vendégeim voltak, akiket inkább elvittem a tettek mezejéről. Ám amikor néhány órával később éjfél előtt hazaértem, a jelenet még mindig zajlott. Már a kiköltöztetés utolsó fázisai zajlottak, éppen a tépett szélű sajtpapírt írták alá kölcsönösen, kéz a kézben, békében, még a kaució is visszafizetésre került. Na jó, puszipajtások végül mégsem lettek, de a kiabálás alábbhagyott. Hívtak egy taxit a cuccok elszállításához, amit végül Attilának kellett kifizetni.

Abdult legutóbb Wattohoz a Star Wars univerzum kalmárjához hasonlítottam. Azt akkor még nem tudtam megítélni, hogy vajon tényleg olyan kis hal-e, mint amilyennek látszik. De most már tisztán látom, hogy valóban. A háttérben pedig ott van Jabba, a csillagközi gengszter, aki a számunkra láthatatlan és érinthetetlen maffiózó. Lehet Jabbanak nincs is a nevére írva semmi, de az biztos, hogy az Abdul-féle idegeskedés az annak szól, hogy neki is el kell számolnia Jabba felé. Másrészt hőn szeretett főbérlőnk a kauciókat, valamint a többletbevételeket próbálja lecsipegetni inkább több, mint kevesebb sikerrel.

10 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Timi 2008.07.08. 11:08:35

Nemcsak Angliában, Amerikában is komolyan veszik a hajlékhoz való jogot.
A Viasaton láttam nemrég egy műsort, hogyan intézkednek az amerikai rendőrök riasztás esetén.

Egy benga állat pasi összeverte asszonykáját, aki már jó ideje nála lakott három csemetéjével, de emberünk ráunt a gyerekvisításra, és úgy gondolta, menjen az asszony, mert ezt már nem bírja tovább.

Ez megtörtént egyszer-kétszer-háromszor, az asszony csak nem ment.
Hiába, nem értett a verésből.

A rendőrök mindig kijöttek, volt egy kis ejnye-bejnye. Aztán, az utolsó alkalommal bevitték a bengát, de előtte még elmagyarázták neki, hogy legyen megértő, és lássa be, hogy az asszony, aki munkanélküli, és van három gyereke, nem tud hová menni, ne zavarja őt el, hanem legyen együttműködő...

Szerelem, szerelem, avagy: élet az ilyen?

Timi 2008.07.08. 11:10:04

De mi a helyzet itthon, minálunk???

Timi 2008.07.08. 13:32:43

Gáz ez a Madness, nem csoda, hogy nem ismertem ... :))

Rokalany 2008.07.08. 14:38:32

Tényleg, mi a helyzet Magyaarorszàgon? Màr csak azért is kérdem, mert szeretnnk kiadni a lakàsunkat. Es épp tegnap kérdezte a férjem, hogy otthon is ùgy van-e mint a franciàknàl, hogy fôleg téli honapokban egyszerûen nem lehet kirakni a nem fizetô bérlôt, mert jogai vannak...

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.07.08. 14:40:12

Talán Abdulékat kéne megkérni... Ők biztos segítenének.

madison 2008.07.08. 22:51:53

ez az egész lefotózott ház Abduléké?

madison 2008.07.08. 22:54:25

Rokalány itt is megpróbálhatod kiadni a lakást feketén, de elég egy rosszindulatú szomszéd (ami mindig akad) és buksz akkorát mint ide lacháza.
Arról nem is beszélve, hogy itthon aki kiad lakást, annak adószámmal kell rendelkeznie, és nem csak szja-t hanem tb-t is fizetni kell maga után.

madison 2008.07.08. 22:58:03

itt addig vannak jogai egy bérlőnek, mit a szerződésben meghatározott ideje lejár. utána simán kirakhatod.
és bocs hogy ennyit irtam, ugyérzem tultengtem.

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.07.09. 08:32:32

madison:
Nem az egész ház, csak ebből két lakás Abduléké. De van máshol is kecójuk.

Itt nem volt (nincs) rendes szerződés, ami elsődlegesen a főbérlőt terheli. A szóbeli megállapodás pedig - mint az látható - képlékeny. Mondjuk, az is egy határozott idejű megállapodás, hogy ha ma este nem költözöl ki, akkor a haverjaimmal beverjük a pofádat. Igaz, ezt a törvény semmilyen szinten nem támogatja. Sőt!

Szja, tb, adó, adószám - ezek meg micsodák?

bea · http://www.soupandpasta.blogspot.com 2008.07.09. 11:20:28

hat en alberleteztem evekig, de soha soha nem voltam oda bejelentkezve, es nem is akartak engedni. szoval kiadni a lakasodat pesten rizikos, ha nem vagy itt, es nem mesz minden honapban a penzedert, mert az emberek nem szeretnek fizetni. lakhatashoz valo joga pedig annak van, akinek lakasa. rendort nem erdekli sem a tel, sem a nyar. marha kijon, mert az onkenyes lakasfoglalok sem erdeklik oket. a vallukat szoktak csak vonogatni.
süti beállítások módosítása