Disz íz London

Egy tanulni vágyó hazánkfia kalandjai a távoli Londonban. Élettapasztalatok és pénzszerzési kísérletek a WC-tisztítástól a vibrátorok raktározásáig...

Mostanában

Utolsó kommentek

  • joco78: @amarramerre: tavolazsiatol.blog.hu :) (2013.01.21. 02:43) Nem félsz attól?
  • amarramerre: @joco78: nagyszerű :) remélem, nekünk is összejön előbb-utóbb egy hasonló utazás...addig is lássa... (2012.01.13. 21:01) Nem félsz attól?
  • joco78: @amarramerre: Köszi az érdeklődést. Amint látod, a londoni írások egy kissé elapadtak, - mostanság... (2012.01.13. 18:01) Nem félsz attól?
  • amarramerre: dejó :) szívesen olvasnék még...a keleti utakról nincsen blog? (2012.01.13. 16:12) Nem félsz attól?
  • joco78: @Mr.sebi: Hmmm... Hát igen, asszem épp ezért írtam le ezt a párbeszédet. Ha csak annyi lenne a lén... (2011.10.05. 09:46) Nem félsz attól?
  • Utolsó 20

Őket olvasom

Kántriszájd

2008.05.08. 15:20 joco78

Majd' egy éve itt vagyok, és mindeddig ki nem tettem a lábam Londonból. Lutont és Gatwicket a periférián inkább nem számolom, mivel ezekből a kisvárosokból a reptereken kívül alig láttam többet.

Szóval, 11 hónap után eljött az idő és a megfelelő társaság, így aztán a hétfői Bank Holidayt kirándulásra szántuk.

Bandatagok

Kemények vagyunk (Richie és én)
A cél a countryside, vagyis az angol vidék tüzetesebb megismerése volt. Kezdetnek Otford, Shoreham és Eynsford nevű falvak környékét jártuk be. Ezek Kent megyéhez tartoznak, néhány kilométerre Londontól. A London Bridgenél vonatra pattanva bő félóra alatt Otfordban voltunk, onnan meg vitt a lábunk, amiért nehezteltünk is rendesen. Nagyvárosi eltespedt emberként maximum a buszmegállóig vagy a metróig kellett eddig gyalogolni, de hogy egy 13 km-es távot saját lábon...

Kilencen vágtunk neki az útnak, és az általános isklolás osztálykirándulások szellemében a vonatra ülve rögtön elkezdtük felélni a szendvicseinket. Aztán a vonatról leszállva jött a következő civilizációs akadály: a caféshop. Még a peronról sem sikerült lesétálni, a társaság egy része rögtön feltöltekezett forrókávés papírpoharakkal, amiket az első kilométereken kapaszkodóként lehetett szorongatni. A kávéspohár, mint a városi civilizáció utolsó fogódzkodója adott még némi reményt, hogy csak lesz itt egy mikrobusz, egy sífelvonó vagy legalább egy mozgójárda, de a kegyetlen valóság az csak a természet maga.

Vakítóan zöld

Végigcaplattunk Otfordon miközben egymást próbáltuk instruálni, le ne maradjunk bármi egzotikumról. Így a következő felkiáltások hangzottak el: "Virág jobbra!", "Birkák balra!", "Madárcsicser felülről!". Majd a faluból kiérve menthetetlenül a dimbes-dombos természet fogadott bennünket, ráadásul a megkésett angliai tavasz hangulatával. Vadító zöld volt minden, a fák levelei szinte vakítottak. Ilyet nálunk csak tavasz elején lehet látni, amikor frissen borul zöldbe a természet.

Kántriszájd

Aztán jött, amire egyikünk sem számított. A falut már jóval magunk mögött hagyva, a földúton gyalogolva a pusztában egy tanyához értünk, ami leginkább egy kisebb szerelőcsarnokhoz hasonlított. Nyilván valamiféle munkahely és elhagyatott szállás is egyben, de hogy miért volt az oldalának támasztva egy gigantikus Bon Jovi turnéposzter, az rejtély. Ettől az élménytől mindannyan feldobódtunk, innentől már nem éreztük annyira elveszettnek magunkat. Lám-lám, a civilizáció végül mégis győzedelmeskedik a vadul burjánzó természet felett, és a jövőben már nem kell ilyen túrákkal fárasztani magunkat!

Kerítéslépcső
Azt mondjuk érdemes tudni, hogy Angliában minden talp alattnyi föld magántulajdonban van, úgyhogy kirándulgatni sem olyan egyszerű. Az útak néha elkerített területek között vezetnek, amik időnként annyira keskenyek, hogy két ember kényelmesen már nem férne el rajtuk. Ez egyébként nem olyan zavaró, hozzátartozik a hely szelleméhez. A kerítések gyakran egészen alacsonyak, sokszor csak az elcsatangoló birkák miatt vannak. Néha egy kis tábla is hirdeti, hogy "Vigyázat, a kihúzott drótba áram van vezetve!". - Ezt mi is csak az után vettük észre, hogy többen megfogtuk és nekitámaszkodtunk, meggyőződve arról, hogy ott bizony semmiféle áramveszély nincsen. Ez esetben miért írták ki? Vagy nem is nekünk, hanem a birkáknak írták? Újabb megválaszolatlan kérdések.

Ugyanilyen szórakoztató volt a fakerítések közti lyukakon átmászni, amelyekhez (szintén az állatok miatt) kis falépcsőt is mellékeltek. Aki esetleg biciklivel vágott neki az útnak, az ilyenkor kénytelen a feje fölé emelni a bringáját.

Sárga boldogság

Smaragdváros felé

Az ebédet félúton, Shorehamben költöttük el. Kedves hangulatos falu, tele hozzánk hasonló túrázóval. Beültünk egy családi kertbe, ami a szemközti pubnak volt a kerthelyisége - bár én sokáig nem voltam ebben olyan biztos. A kb. 40 m²-es elkerített zöld placc ugyan tartalmazott napernyős kerti asztalokat, de az egyik sarkában egy rózsaszín vizilovas gyerekmedence volt, a bejáratnál pedig szakadt rongyok és ruhák száradtak. Így jogosnak tűnhetett az az érzés, hogy mi most valójában magánlaksértést követünk el. Hamarosan jöttek további vendégek is, így a bűntudatom megoszlott és már nem feszélyezett annyira.

A kiszolgálást valóban egy család végezte, kedvesen, bár szemmel láthatóan kapkodva. Gondolom a Bank Holiday (otthon: háromnapos ünnep) miatt megugrott a vendégeik száma és most próbálták magukat utolérni.
Néhányan otthonról hozott szendvicseinket toltuk, de a többiek tisztességesen rendeltek. A menü a szokásos, Fish & Chips-szel az élen. Sült hal, sült krumpli - a többiek egyöntetű véleménye szerint itt se jobb, mint máshol. Nem találkoztam még olyan rendes európai emberrel, akinek sikerült volna az angol konyhával megbarátkozni. Ehetőnek ehető, de a fűszerek, mi több az ízek általában véve hiányoznak.

A sövényen túl

A három falura eredetileg jutott volna egy palota, két kastély és egy római villa. Ezekből gyakorlatilag egyet sem sikerült közelebbről megnéznünk, mert vagy elkerültük, vagy felújítás alatt volt vagy pedig sokaltuk a belépőért kért fejenkénti 7 fontot. Ezt egyébként egyáltalán nem bántuk, az utunk így is tartalmas volt.

Az lovakrul
 

Ilyen állat pedig nincs

Kastélyok helyett viszont láttunk lovakat, kocka alakú birkákat, valamint eddig csak a Csillagok háborújából ismert bantákat. Gyanús, hogy ezeknek kisebb és kevésbé csavart a szarvuk, mint a Tatooinon élő rokonaiknak, de ezt betudtam helyi sajátosságnak.

Eynsfordba érve már mindannyian elfáradtunk, mi több a színünk is megváltozott. Én most tenyeres-talpas parasztként tengetem napjaimat, aki rámnéz, annak nem vitás, hogy egész nap a szántóföldön dolgoztam (lásd: redneck). Egy kissé készületlenül ért a tavaszi napsütés.
Én inkább a ködös, esős vidéki Angliára számítottam, semmint erre, de ha már így alakult, nem bánom.
 

Torony- és egyébiránt

7 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gy. O. okleveles agrármérnök 2008.05.09. 22:02:26

Ilyen állat márpedig van. A képen látható a skót felföldi marha, tudományos nevén Bos primigenius taurus, skótul Kyloe.

Nagy testű, robusztus felépítésű, hosszú szőrű állat. Egész testfelépítése a ridegtartáshoz és a hosszú, olykor igen kemény telek átvészeléséhez idomult. A teleket képes emberi segítség nélkül is átvészelni. Alapvetően húshasznú fajta, viszonylag kevés tejet ad.

A fajta eredeti színe fekete volt, mára az egyedek többsége jellegzetes vöröses-barnás színű szőrzetet visel. A fajta elfogadott szőrszínei a következők: vörös, sárga, fekete, fehér, szürkésbarna.

Jellegzetes bélyegei a mindkét ivarnál jelenlevő hosszú és majdnem teljesen szimmetrikus szarvak. A szarvak a bikáknál erősek és előreállók, a teheneknél hosszabbak és inkább felfelé állók.

A fajta ma az ökológiai gazdaságokban újra virágkorát éri, mivel kevés gondozást igényel. Mára Skócián illetve az Egyesült Királyságon kívúl számos országban tartják (többek között Skandináviában igen népszeru). Jól legeltethetö nedves legelökön. Sokszor a hasáig áll a vizben és úgy eszi a füvet.

Mivel mutatós állat és van benne valami őskori jelleg, vadasparkokban és állatkertekben is tartják világszerte.

Köszönöm a figyelmet!

Sada · http://daawg.deviantart.com 2008.05.10. 22:46:36

Namármost kérném szépen, ilyen állat pedig nincsen.
Lehet itten ilyen olyan furmányosan, hátúlról kimagyarazottan, szarvátú a tőgyiig, nemkülönbű szöritül hastájékig jellemezni nekem itten kérem egy ilyen fikciós állatot, látinosúl meg skótfelföldien-e? Namármost kérném szépen ilyet én is ki tok ám találni bármikú. Teszem azt itt van minnyá a pajzstetű mint olyan. Na most erre mit tetszene mondani ezesetben? Apám tetű vólt anyám meg pajzs? Ugyanmá kéremszépen, tessen már átgondolni ezt az egész önön szült fikciósosságot mert igazam van-e? merhogy igazam van irgalmatlan.

Okleveles 2008.05.11. 20:22:28

Hmmm, ühüm Kedves Sada! Nagyra értékelem kíváncsiságát, tudásvágyát, és egészséges kételkedését is. Ez a záróvizsgán mindenképpen felfelé kerekíti majd a jegyét.

A pajzstetvekről most csak némi érdekesség:

Kétségtelen, hogy az összes szipókás rovarok között a legkülönösebb formájuk a pajzstetveknek van. Gyakran már nem is látszanak állatoknak, legalábbis a nőstényeik. Ezeket a háti mirigyeikből kiválasztott kemény viaszpajzs fedi. Ez alatt rakják le petéiket és ennek védelme alatt kelnek ki a lárvák. Az egyedeken kialakult fedőpajzsok, ha összeérnek, valóságos kérget képezhetnek a növényen, amelynek színe szürkésfehér, vagy barnás. Permetezéssel nincs nagy esély megszabadulni tőle, mivel a pajzs védi a méreg ellen. Kézzel, vagy valami olyan eszközzel ami nem sérti meg a növényt le kell őket szedegetni egyenként.

Egy kisötösért megmondhatja a pajzstetvek latin nevét is. Ha nem megy, javaslom, kérjen segítséget! Nem szégyen az! Hátha van egy közeli zoológus ismerőse...:-)

Mindi 2008.05.12. 20:18:16

Kedves Okleveles!

Ugyan nem tartozik ide, de a téma - amit feldobott - nekem nagyon aktuális. A párom 1-2 növénye tele van pajzstetüvel. Hiába permetezi megfelelő szerrel, nem jön le. Hiába mosogatjuk a növények leveleit, mindig megjelennek.

Ön szerint mi a legjobb mód ezen kis "dögök" - jobban mondva "ezen nem kívánt rovarok" - eltávolítására?

Rokalany 2008.05.12. 21:23:31

Pseudococcus citriculus a fehéré.
Dactylopius coccus pedig a vörösé.

Gondolom, az elôbbivel van a gond, hàt, akkor nem értem a kérdést, mert Okleveles màr kifejtette, mi a teendô.

Ha mégis az utobbi lenne, akkor pedig hajrà, csak tenyésszétek, mert a kàrminfesték természtes alapanyaga. Kitartàs és egy nagyobb lakàs a szerencse kulcsa!

Pajzs Tetű · http://www.thisislondon.blog.hu 2008.05.12. 22:49:08

Mostanáig nem kívántam beleszólni az emelkedett eszmecserébe. De egyre inkább nehezményezem, hogy negatív értelemben értekeznek rólam, családomról, valamint távoli rokonaimról. Mitöbb a kiírtásunkra tett kísérleteket is a hozzászólások között taglalják, ami már mégiscsak több, mint felháborító.

Ezúton kérek tisztelettel mindenkit, hogy szigorúan csak az eredeti témára hagyatkozzon, és hagyjon fel a zaklatásunkkal!
Nem ártotottam én senkinek, nem úgy, mint az a másik, aki alapvetően húshasznú fajta és ráadásul nem is létezik.
Inkább őt kéne szekálni, nem engem!

Okleveles 2008.05.13. 12:36:43

Csak úgy dagad a májam a büszkeségtől, hogy az én drága Nebulóim éjszakába nyúlóan vitáznak korunk egyik legfontosabb kérdéséről: a Pajzstetűről.

Mindi, a kis szétszórt, aki soha nem figyel eléggé..., de mindig számíthatunk a hozzászólására :-)
Rókalány, a szorgalmas, aki majd kiesik a padból, úgy jelentkezik, és mindig tudja a helyes választ :-)
Hát Sada, a vitaindító? Biztosan még a latin neveket keresgéli.

Már csak egy kérdésem van: KI JÖN VELEM MANU CHAO KONCERTRE JÚL. 4-ÉN, SOPRONBA? Mert, hogy Joco78 nem, az úgy tűnik, biztos. Sajnos.
süti beállítások módosítása