Disz íz London

Egy tanulni vágyó hazánkfia kalandjai a távoli Londonban. Élettapasztalatok és pénzszerzési kísérletek a WC-tisztítástól a vibrátorok raktározásáig...

Mostanában

Utolsó kommentek

  • joco78: @amarramerre: tavolazsiatol.blog.hu :) (2013.01.21. 02:43) Nem félsz attól?
  • amarramerre: @joco78: nagyszerű :) remélem, nekünk is összejön előbb-utóbb egy hasonló utazás...addig is lássa... (2012.01.13. 21:01) Nem félsz attól?
  • joco78: @amarramerre: Köszi az érdeklődést. Amint látod, a londoni írások egy kissé elapadtak, - mostanság... (2012.01.13. 18:01) Nem félsz attól?
  • amarramerre: dejó :) szívesen olvasnék még...a keleti utakról nincsen blog? (2012.01.13. 16:12) Nem félsz attól?
  • joco78: @Mr.sebi: Hmmm... Hát igen, asszem épp ezért írtam le ezt a párbeszédet. Ha csak annyi lenne a lén... (2011.10.05. 09:46) Nem félsz attól?
  • Utolsó 20

Őket olvasom

Elizabeth

2007.11.03. 12:32 joco78

Nálunk nem volt kiemelkedő sikere, de engem nagyon megfogott. Tegyük hozzá, aki tévéképernyőn látta, az nem látta.
Klasszikus történelmi mozi. Sötét belső terek, ragyogó vörös és bordó bársonyok és csillogó feketék. Na ez az, ami videón nem jön át.

I. Erzsébetről Cate Blanchette-tel a főszerepben. 1998-ban ez tette őt befutott sztárrá, ez után jött többek között a Gyűrűk Ura Galadriel tündéje, aki az egész történetet felvezette, nem beszélve az Egy botrány részleteiről .

A második rész címe stílusosan II. Erzsébet lehetne, de az másról szólna. A folytatás az Elizabeth - Az arany kor címet kapta. Míg az első rész az udvari küzdelmet, a felemelkedést, a szűz királynő megdicsőülését járta körbe, addig a mostani (Londonban tegnaptól vetítik) a protestáns udvar külső és belső harca a katolikus spanyol birodalommal.


Mítosz építés és rombolás egy filmen belül. Nem egy dokumentarista filmet kell elképzelni, ez egy kalandos, teátrális, festményszerű képekkel megkomponált mozi. Már-már a giccsbe hajlik, de mindig nagyon tudatosan a határon belül marad. Szépen felmondja az angol történelemkönyvek leckéjét, de egy kicsit árnyalja is azt, megpróbálja elképzelni, milyen lehetett a mitikus alak mögött megbújó ember. A nő.

Fontos film ez, akár az első, akár a második részt tekintjük. Nem csak, mert élvezetes és jól sikerült darabok, hanem azért is, mert sokat elárulnak a mai angolok birodalmi szemléletéből. A(z angol) történelem kiemelt pillanatai, nagy személyiségei  itt megelevenednek és rámutatnak a birodalmi terjeszkedés fontosnak tartott mozzanataira. Nem csak földek és országok igába hajtásáról, hanem szellemi terjeszkedésről is szó van itt, konkrétan az angol civilizáció nagy próbatételének lehetünk tanúi.

Mindezt mi sem jellemzi jobban, hogy ezt a tipikusan angol filmet egy indiai rendező, Shekhar Kapur jegyzi.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása