Disz íz London

Egy tanulni vágyó hazánkfia kalandjai a távoli Londonban. Élettapasztalatok és pénzszerzési kísérletek a WC-tisztítástól a vibrátorok raktározásáig...

Mostanában

Utolsó kommentek

  • joco78: @amarramerre: tavolazsiatol.blog.hu :) (2013.01.21. 02:43) Nem félsz attól?
  • amarramerre: @joco78: nagyszerű :) remélem, nekünk is összejön előbb-utóbb egy hasonló utazás...addig is lássa... (2012.01.13. 21:01) Nem félsz attól?
  • joco78: @amarramerre: Köszi az érdeklődést. Amint látod, a londoni írások egy kissé elapadtak, - mostanság... (2012.01.13. 18:01) Nem félsz attól?
  • amarramerre: dejó :) szívesen olvasnék még...a keleti utakról nincsen blog? (2012.01.13. 16:12) Nem félsz attól?
  • joco78: @Mr.sebi: Hmmm... Hát igen, asszem épp ezért írtam le ezt a párbeszédet. Ha csak annyi lenne a lén... (2011.10.05. 09:46) Nem félsz attól?
  • Utolsó 20

Őket olvasom

Divali

2008.10.29. 01:41 joco78

Tavaly ilyenkor még Kelet-Londonban laktam a 3-as zónában. Főleg pakisztániakkal meg mindenféle indiai népséggel telített környék volt, aminek leginkább Divali idejen láttam kárát. Az egész utca tüzijátéktól fénylett és a folyamatos petárdázástól majd' meg lehetett süketülni. Nem 1-2 petárdát robbantottak, még csak nem is 30-at.

Az ablakomból ráláttam a szomszédaim kertjére - muszáj volt, mivel folyton felfénylett az ablakom – és kénytelen kelletlen láttam, hallottam ahogy egymás után lövik fel a rakétákat. Csak az az egy család képes volt ipari mennyiséget a levegőbe röpíteni. És nem érték be néhány órás dobhártyaszaggató pukkangatással, ezt a Divali idejen estéről estére meg kellett ismételniük.
Komolyan mondom, ennyi féle-fajta robbanószert látva, még a Gyalogkakukkra vadászó Prérifarkas is elszégyelte volna magát.

Hogy mit ünnepelnek Divali idejen, azt még ma sem tudom pontosan. Kb. úgy vagyok a Divalival, mint az egyszeri magyar polgár az augusztus 20-szal. Mit is ünneplünk akkor? Hát a tüzijátékot, nem?
Van olyan internetes forrás, ahol egyszerűen csak “Fényünnep” néven szerepel. Olyan okosságokat sikerült már kiderítenem, hogy ez az ünnep egyaránt létezik a hinduknál, a dzsáinistáknál, szikheknél valamint még a buddhizmus egynémely ágánál. A holdállásokhoz mérik az ünnepet, ezért lehet az, hogy ami nekem tavaly novemberi élmény, az idén már októberben bekövetkezett. Tartalmilag valamilyen védikus vonatkozása van az eseménynek, ami az angol nyelvű szórólapokon olyan nesze-semmi-fogd-meg-jól módon szerepel, hogy "a fény győzelme a sötétség felett".

Aki esetleg többet tud a dologról, az lécci írja bele a kommentekbe!

Egyébként jelenleg olyan környéken lakom, ahol a bangladesiek vannak többségben, náluk pedig a mohamedán hit a meghatározó. Innen is látni néha tüzijátékot, de mindez legalább tisztes távolból, hallótávolságon kívülről fakad.

8 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beni 2008.10.29. 06:36:43

Az angol wikipédiában elég jó leírást találsz erről az ünnepről. Lásd: en.wikipedia.org/wiki/Diwali

Én nem messze lakom Southall-tól, ahol többségében indiaiak laknak, szóval nagy fényesség volt az éjjel itt is. Továbbá az egyik lakótársunk hindu lévén, szintén ünnepelt, mi meg "laikusként" asszisztáltunk. Volt tüzijáték persze, száz mécses a ház körül, süti, Krisna-oltár, hare rama, miegyéb. A hó miatt pedig tök "karácsony" hangulat lett, mindenki nagyon örömködött. Ajándék viszont nem volt.:-) Mindenesetre szerintem azért okés dolog ez, ünnep, mint bármelyik másik. Nemrég volt a ramadán, majd a rosh hashanah, most itt a diwali, nemsokára Guru Nanak szülinapja, aztán máris karácsony. A multikulti előnye, hogy feszt lehet ünnepelni. Feast thru the year! :-)

bence · http://www.bencesmoments.blogspot.com 2008.10.29. 13:19:50

akkoris az a legjobb amikor egymást akarják a rakétákkal az utcán eltalálni. mindegy mi az apropó, de örök emlék marad:)

Kinga 2008.10.29. 17:50:34

Jocó, amit te tisztes távolságból hallassz,petárdázást, az a mi utcánkban történik egyébként. Én mán kezdem nagyon unni...

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.10.29. 20:19:42

Kinga + Bence:
Én sajnos egyéb szörnyűségeket is hallottam felőletek. Egész konkrétan a Kinga biciklijére, illetve annak a hiányára gondolok. :(

Ugy látszik, az ottani felnövekvő értelmiségnek két petárda között még másra is jut ideje...
Ha egyáltalán ők voltak. (Még lógok róluk egy cikkel.)

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.10.29. 20:50:47

beni:
Nem tudom, ki vagy, de nagyon klassz dolgokat írtál. :) Itt elsősorban nem a wikipedia linkre gondolok, hiszen engem leginkább az érdekel, hogyan jelenik meg mindez a gyakorlatban, mi zajlik a fejekben és a falak mögött.

mig8 2008.10.30. 10:49:21

Azért augusztus 20-át nem tudni... Pedig alapműveltség: Szent István király országalapítását - egyesek szerint államalapítását - ünnepeljük ilyenkor. A tüzijáték csak kellék. :-)

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.10.30. 13:42:43

mig8:
Az augusztus 20-ról láttam egyszer egy dokfilmet, ahol meg-megállították az utca emeberét, és ott születtek ilyen válaszok. Szóval, alapműveltség vagy sem, van aki még ennyit sem tud.
Mondjuk a cocilizmus idején se nagyon szerették, ha te Szent Istvánt emlegetted, úgyhogy akkor egy kicsit megcsúsztatták, így lett "Új kenyér ünnepe".

mig8 2008.11.01. 14:55:01

joco78,

Ebben igazad vagyon. De a peresztrojka és az olvadás kezdetével már nem ragaszkodtak ehhez, ekkor jött az "István államalapítása - ünnep".

De ma már úgy tanítják az iskolában is, hogy Szent István államalapítása, legfeljebb a "szent" szó zárójelbe van téve. Illetve az "állam" abban az időben egyenlő volt az "országgal".
süti beállítások módosítása