Disz íz London

Egy tanulni vágyó hazánkfia kalandjai a távoli Londonban. Élettapasztalatok és pénzszerzési kísérletek a WC-tisztítástól a vibrátorok raktározásáig...

Mostanában

Utolsó kommentek

  • joco78: @amarramerre: tavolazsiatol.blog.hu :) (2013.01.21. 02:43) Nem félsz attól?
  • amarramerre: @joco78: nagyszerű :) remélem, nekünk is összejön előbb-utóbb egy hasonló utazás...addig is lássa... (2012.01.13. 21:01) Nem félsz attól?
  • joco78: @amarramerre: Köszi az érdeklődést. Amint látod, a londoni írások egy kissé elapadtak, - mostanság... (2012.01.13. 18:01) Nem félsz attól?
  • amarramerre: dejó :) szívesen olvasnék még...a keleti utakról nincsen blog? (2012.01.13. 16:12) Nem félsz attól?
  • joco78: @Mr.sebi: Hmmm... Hát igen, asszem épp ezért írtam le ezt a párbeszédet. Ha csak annyi lenne a lén... (2011.10.05. 09:46) Nem félsz attól?
  • Utolsó 20

Őket olvasom

Hevület

2008.03.16. 12:30 joco78

"Ha nem tetszik, el lehet költözni hidegebb országba!" - mondta Fecó, az egyik főbérlő.

Taki és Fecó együtt adják ki (és lakják) azt a lakást, ahol a mai napig laktam. 4-5 hete érkeztem, tisztán tartott, szépen berendezett lakás, három dupla szoba meg egy kicsi, ebből a kicsi volt az enyém. Összesen heten laktuk. Heten, mint a magyarok. Ugyanis magyarok voltak mind, nem csak a lakók, hanem a tárgyak, az élelmiszerek, a berendezés túlnyomó része. Itteni boltokból csak a legszükségesebb dolgokat vették, a többit hozták vagy hozatták hazulról. A nyelvet is. Három év kintlét után még mindig csak magyarul.
Egyébként a környék is kellemes. Néhány percnyi sétával minden tömegközlekedési eszköz elérhető, onnan a belváros fél órán belül megvan.

Csak hát a hevület.

Fecó minden beszédébe igyekezett belefűzni a magyarok felsőbbrendűségét, és mindenki más alacsonyabbrendűségét. Az angolokét is. De a legfőbb gond az ABC betűivel volt. A-tól Zs-ig. "A" népcsoport így, "B" nemzet úgy, "C" etnikum amúgy, "Zs" meg, na arról jobb nem is beszélni. Nem is beszéltem róluk, csak hallgattam. Nem kell mindennel egyetérteni, nem is kell mindenkit szeretni, bár számomra az élet így kellemesebb.
Nem vagyunk egyfélék, gondoltam, majd megszokom. Fecó nem kérdezte meg, talán nem is feltételezte, hogy én D vagy esetleg K népcsoporthoz tartozhatok. Hátha a dédapám vagy esetleg az anyukám, netalán a szerelmem közéjük tartozik. Egyébként meg nem tartozik, de mégis mi lenne, ha...

De sebaj, azért jöttem ki, hogy tanuljak. Hogyan gondolkodnak mások, hátha én is több leszek ez által.

Csak hát a hevület.

Már a lakásvizitnél feltünt, hogy nagyon meleg van. Azazhogy nem tünt fel, gondoltam, most épp egy kicsit túlfűtöttek. Majd az ideköltözéskor Fecó kijelentette, hogy a kazánhoz Takin és rajta kívül nem nyúlhat senki. OK, ez nem egy bonyolult dolog, nem lesz nehéz betartani.
Aztán a szellőztetés. Józsi, nem kéne annyit szellőztetni, mert kimegy a meleg. Mondom, épp ez a célom, mert izzadok. Márpedig napi 5-10 perc szellőztetésnél nem kell több! Elkezdtem hát titokban szellőztetni. Ebben partner volt Sada és Dorka, egy másik páros, akik szintén szenvedtek a hőségtől. Megalapítottuk a Titokban Szellőztetők Egyesületét. Éjszakára résnyire nyitva hagytam az ablakom, had áramoljon a levegő. Ők meg egyszer teljesen kitárva felejtették a szobájuk nagyablakát, úgy aludtak el. Jellemző, hogy a kinti hideg ellenére ezt ők észre sem vették.

Persze a vége bukta lett. Taki és Fecó levonta a következtetést: sok lesz a fűtésszámla, ki kell fizetni a különbözetet. Ez már azután jött, hogy a barátnőm után fizetnem kellett. Előre szóltam, hogy kb. kéthavonta jönni fog majd 2-3 napra, nem lesz-e ebből gond. Azt mondták, persze jöhet, amikor csak akar. Aztán mikor oda került a sor, akkor szóltak, hogy 30 font. Mondom, nem ez lett megbeszélve. Mi csak azt mondtuk, jöhet amikor akar, no de nem ingyen!

Csak hát a hevület.

Már épp azon agyaltam napok óta, hogy hogyan lehetne a leggyorsabban továbbállni - anélkül, hogy felrúgnám a megállapodást -, amikor Taki kijött hozzám a konyhába, és elkezdett velem üvöltve beszélni. A lényege az volt, hogy hogy gondolom én ezt a szellőztetés dolgot, reggel 6-ig hagyjam el a lakást vagy tegyek le azonnal 150 fontot az asztalra. Ez a bérleti kaució összege volt, amit annak idején nem fogadott el, mivel ő sem készítette el az előre megbeszélt albérleti igazolást. Igazolás azóta sincs, de a pénzt most azonnal tegyem le.
Végül sikerült a beszélgetést higgadtabb hangnembe terelnem és kaptam másfél hét haladékot.

"Ha nem tetszik, el lehet költözni hidegebb országba!" - Ezzel csak az a gond, hogy ez az ország is elég hűvös, a hevület meg belülről fakad.
És ezen a szellőztetés sem segít.

10 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mindi 2008.03.17. 10:48:45

Hát, neked is kijut a jóból...

Azért remelem, legközelebb körültekintőbb leszel. Aztán pedig már csak a munlahely váltása lesz a legfőbb gondod.

Sada 2008.03.17. 14:30:37

Én ezt nem értem. Ilyen nem is létezik. Szerintem kitaláltad az egészet. Rosszindulatú vagy és rosszhirnevét költöd drága honfitársainknak. Taki, Fecó, na persze.
BIZONYÍTÉKOT BUZZER!!!!!

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.03.17. 15:13:29

Szerintem meg olyan szemely nem letezik, hogy Sada.
Teged is csak kitalaltalak es most a nevedben is kommentelek. Na erre mit lepsz BUZZER?

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.03.17. 15:14:48

Mindi: En is remelem, hogy legkozelebb korultekintobb leszek!

madison 2008.03.17. 15:57:59

magyarok... ehh. visszasirod te még a lótüdőt:-)

Rókalány 2008.03.17. 21:10:39

Szoval ezt a Sadàt is csak azért talàltad ki, hogy megértsük ezt az egészet és csöndesen sohajtsunk egyet: "Csak hát a hevület..."

orsi 2008.03.18. 10:20:14

Jaj, Joco, drukkolok neked! Nem veletlenul kerulom a magyarokat, ahogy csak tudom. De mostmar meg is tudom fogalmazni, miert: a hevulet...
Az igazan ciki az, amikor mar a nem magyaroknak is feltunik. A minap az egyik, egyebkent karakan es szokimondo gorog baratnom megjegyezte, milyen erdekes, hogy tolem nem hallani ki a bozmeget, ha magyarul beszelek (lehet, hogy csak azert, mert nem nagyon akarok magyarul beszelni).

Rókalány 2008.03.19. 13:58:58

Na, ide jutottunk. De vajon miért van ez igy? (Most nem is a kàromkodàsra gondolok, hanem a hevületre ùgy mindenestül.) Gondoltatok màr arra, hogy ezt a magyarok nem csak ùgy àltalàban egymàstol szivjàk àt és épitik magukba, hanem... hogy màsképp kéne az iskolàban? Hogy nem feltétlenül az lenne a dicsôséges és tapsolni valo, hogy ekkor és akkor az hôs magyarok fejjel mentek a falnak... Es ezt nem csak a történelemoràkrol gondolom, hanem a bemagolando, csonttà és fôleg vérré vàlo versekrôl.

gabbby 2008.03.19. 21:12:47

Joco, Spareroom-ot probaltad? Nekunk azon sikerult epkezlab dupla szobat talalni epkezlab hazban, nem elmeroggyant emberekkel. 20 mbites netet buktunk be a koltozes miatt, amit persze mi kotettunk be abba a hazba, ami net hozzaferessel volt meghirdetve. Nekem barmit megert, hogy ne halljak tobb ostoba magyar szot. Hat igen, Mo-rol meg nem tudja az ember, hogy hova jon. Te mar kinn vagy 8 honapja, nem gondolhattad, hogy ez a magyar getto dolog mukodik... Normalis szallast talalni talan meg nehezebb, mint jo melot, azt gondolom. Mi azzal kuzdottunk, hogy par vagyunk, es a kutya se akar kiadni szobat paroknak normalis lakasban. Itt a dupla szobat is csak szingliknek hirdetik. Adj fol hirdetest a spareroomon, engem neha megtalaltak azon keresztul is, ugyhogy erdemes.

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.03.19. 22:35:57

Hi gabbby! Köszi a tippet, neked is meg mindenki másnak, aki szállásügyben támogatott :)) Sadával lakunk most egy dupla szobában azon a helyen, ahol ő fél évig lakott pár hónappal ezelőtt. A főbérlő bangladesi (róla még lesz szó), de a lakók itt is mind magyarok. Jónak tűnik.

Látom, nagyon feljött a magyar-magyar téma, úgyhogy hamarosan lesz is erről egy bejegyzés. Egyébként nem 8 hónapja vagyok kint, hanem június eleje óta, az ha jól számolom, akkor az már 10.
süti beállítások módosítása