Disz íz London

Egy tanulni vágyó hazánkfia kalandjai a távoli Londonban. Élettapasztalatok és pénzszerzési kísérletek a WC-tisztítástól a vibrátorok raktározásáig...

Mostanában

Utolsó kommentek

  • joco78: @amarramerre: tavolazsiatol.blog.hu :) (2013.01.21. 02:43) Nem félsz attól?
  • amarramerre: @joco78: nagyszerű :) remélem, nekünk is összejön előbb-utóbb egy hasonló utazás...addig is lássa... (2012.01.13. 21:01) Nem félsz attól?
  • joco78: @amarramerre: Köszi az érdeklődést. Amint látod, a londoni írások egy kissé elapadtak, - mostanság... (2012.01.13. 18:01) Nem félsz attól?
  • amarramerre: dejó :) szívesen olvasnék még...a keleti utakról nincsen blog? (2012.01.13. 16:12) Nem félsz attól?
  • joco78: @Mr.sebi: Hmmm... Hát igen, asszem épp ezért írtam le ezt a párbeszédet. Ha csak annyi lenne a lén... (2011.10.05. 09:46) Nem félsz attól?
  • Utolsó 20

Őket olvasom

Invázió

2007.10.21. 21:53 joco78

Figyelem!
Az alábbi bejegyzés témája a nyugalom megzavarására fokozottan alkalmas. Minden leírt szó valós élményeken alapul. Az alábbi események az író nyugalmát is alaposan megzavarták.

Hát ehhez is el kellett jönnöm Londonba.

Egy hétig abban a hitben éltem, hogy tetves vagyok. Nemcsak én, hanem az egész ház. Kibírhatatlan viszketés, piros pöttyök az egész testen. Túró Rudi reklámembernek azonnal leszerződtettek volna.

Föl az internetre, azonnali infók a tetvekről. Három fajtájuk létezik: lapos-, fej- és ruhatetű. Na, a miénk az ruha. A tünetek stimmeltek. Gondoltam felgyújtom a házat, - radikális eljárás ugyan, de mégiscsak segít a probléma megoldásában.
Jó kis ÁNTSZ anyagot találtam a hajléktalan szállók fertőtlenítéséről. Itt jegyzem meg, ahol én lakom, az egy normálisnak mondható angol családi ház, a lakótársak tisztaságával sincs különösebb gond. (A mosogatás témát most ne feszegessük.)
Ruhamosás 60 fokon, rovarírtószerek, ágynemű fertőtlenítése. Hatni hatott, de néhány nap után újra támadtak.
Végül kiderült, hogy nem is ruhatetű, hanem Cimex lectularius, közismertebb nevén ágyi poloska. Világszerte elterjedt, hazánkban is leledzik szép számmal, de nekem pont itt kellett vele találkoznom. A tetűnél jóval nagyobb, akár 4 mm-esre is megnövő vérszívó jószág, amely egyeseknél komolyabb allergiás tüneteket is kiválthat, míg másoknál esetleg nem is marad nyoma. A viszketés és a piros folt csak a csípése után jelentkezik 2-3 órával.
A tetvekkel ellentétben kevesebbet van együtt az emberrel, könnyebben írtható, de legalább annyi szenvedést képes okozni.

Az ágyamat egy az egyben kidobtam, az összes ruhámat több körben kimostam, és a többieket is rávettem a házban ugyanerre. Az ágyukat persze nem dobták ki, de azt is alaposan rovartalanították.
Az írtás sikere nem tartott sokáig, egy hét után újabb csapatok támadtak. Kisebb erővel, de hasonlóan kitartóan.  Újabb szer, ezúttal fehér por végig a sarkok, élek, rejtett és nyílt zugok mentén.
És egy nem várt felfedezés! Mivel a szoba végig volt rovarírtózva, nem is sejtettem, hogyan élhették túl a vérszívó fenevadak. Ám egy véletlennek köszönhetően (ugyebár nem véletlen, hogy vannak véletlenek), a CD-tartó táskám varratánál találtam egy komplett lakótelepet. Mivel három ilyen tartóm is van, rögtön ellenőriztem a másik kettőt is, és bizony azokat is belakták a bogarak, de olyan ügyesen, hogy azt alig lehetett észrevenni. Okos jószágok ezek, kifigyelték, hogy a lemezeim környékét nem kezeltem le rovarírtóval, a műanyag szövet pedig nagyon tetszett nekik. Nekem kevésbé. A lemezeket kimentettem, a táskákat pedig kidobtam, - másnap pedig 1-1 fontért pótoltam őket. Ez az akció végül megtette hatását.
Most tűzszünet van. Az írtást nem hagytuk abba, csapataink ismételten razziázni fognak.

Most már egy hete úgy néz ki, végleg feladták.
Győztünk.

8 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Timi 2007.10.22. 15:58:14

Nem mintha már lenne benne gyakorlatom, de bajba jutott honfitársnak muszáj segíteni:))
A további fertőtlenítő mosást 90 fokon ajánlom, valamint a rendszeres vasalást, ami szintén "irtó" jó hatású :)

We (don't) need another heroes :))

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2007.10.22. 20:13:48

Köszönöm a tippet, de a leghatásosabb mégis csak a ház porig égetése lenne, majd a kihült hamu beszórása sóval. A szakirodalom szerint a tevek 50 fokon már pusztulnak, ezért a 60 fok bőven elég. Arról nem beszélve, hogy nem is tetvek, hanem poloskák, a ruhák egy része pedig már 60 fokon is megnyekken...

Egyébként a hatásos volt a módszer, a bejegyzéshez pedig utólag írtam még egy picit...

M1K1 2007.10.23. 10:40:20

Par honapja nalunk is felmerult, h esetleg vannak. Kiderult, h vaklarma, de addigra mar nyomoztam egy kicsit.
Tenyleg nem kell putriban lakni ahhoz, h megjelenjenek.

Itt leirjak, h mi ez:
en.wikipedia.org/wiki/Bedbug

Ezek meg jo penzert hajlandoak kinyirni oket. Kicsit kokorszaki a honlap, de leirjak, h mit csinalnanak ennyi penzert.
www.bed-bugs.co.uk/

A lenyeg, h mindent egyszerre fertotlenits, mert egy ruhat kihagysz, vagy egy haver atjon latogatni egy fertozott lakasbol, es leul a kanapera, es kezdheted elolrol.

vic · http://vicinholland.blog.hu 2007.10.23. 19:01:48

Csapataink harcban állnak! :D

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2007.10.23. 22:08:01

Kedves M1K1!
Köszi az infókat, többek között ezeket is áttanulmányoztam annak idején. Szerencsére(?) sok anyag van róluk neten - angolul és magyarul is.

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2007.10.23. 22:12:44

vic közlegény!
Nekünk az ilyen katonákra van szükségünk, mint maga. Húzza ki magát, és mutasson példát, lássa mindenki, hogy milyen egy jó harcostárs!
(Jövő hétre két nap eltáv...)

AncsiH 2010.06.12. 03:32:25

Helló,

Nem ismerjük egymást, és két és fél éve volt itt az uccsó bejegyzés, azért remélem, még megkapod, ha kommentelek :) Lényeg a lényeg, hasonló cipőben járok.. Mexikóban vagyok csereféléven, és hát a rohadt poloskák megszállták az ágyam (a google-ben kerestem, mit lehetne tenni, így találtam meg a blogodat). Én viszont nem egy hete, hanem 2 hónapja szenvedek.. Több hétig szedtem gyógyszert is, mert már elég durva allergiát is kaptam. Nem tudom hogy, de eddig nem vettem észre a poloskákat. Egy hónapja kicseréltük a matracom, többször lefújtam mindent, de csak újra-újra kezdődött. Két napja végül megtaláltam a kolóniát az ágyamban.. Remek, majdnem sírógörcsöt kaptam. Nem tudom hol rejtőzködhetnek, de most eléggé megijedtem, h a minimalista berendezésű szobámban valszeg az utazóbőröndöm lehet a ludas :S Na mindegy, elvileg holnap jönnek irtani, meglátjuk mi lesz. Most mosom a ruháimat, de itt még melegvizes mosás sincs, nem létezik ez a program az otthoni gépeken, 30 fokban meg gondolom nem döglenek meg..

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2010.06.12. 22:44:50

@AncsiH: Hála a levelező rendszernek még mindig megkapom, ha valaki kommentel. És még mindig ez az egyik legolvasottabb írásom (bár közel sem a legjobb). Az ok pedig abban keresendő, hogy a kulcsszavas keresésnél ez a cikkem tartalmaz olyan dolgokat, mint a "bad bug", "piros pöttyök a testen", "ruhatetű" és egyebek.

Ma már egy kissé másképp látom a szitut, mint akkor frissiben. A gyakori mosás sajnos nem sokat segít, tudom, hiszen voltak lakótársaim, akik őrült módon mostak magas fokon minden este, miközben én pár szobával arrébb más módszerekkel sikert értem el.
Természetesen a szobák és az emberek közt is vándorol ez a rusnyaság, de mégis ez a kevésbé jellemző. Vagyis, lehet, hogy Te majd megőrülsz a viszketéstől, a lakótársad viszont nem tapasztal semmit.

Amit én tudtam tenni, hogy alaposan utánaolvastam a poloskás szakirodalomnak, fotókat nézegettem és igyekeztem ezeket a saját tapasztalataimmal összehozni. Szép lassan és módszeresen feltártam a zugokat, tisztára takarított szobában utólag is találtam eldugott fészkeket, amelyek garantálták (volna) a folyamatos vérszívó utánpótlást.

Persze van az a szint, amikor az ember jobb ha nem keres, hanem egyszerűen csak lakhelyet vált, de ilyenkor gondoljon a költözős cuccokra, különös tekintettel a bőröndjére.

Szerencsére ez az időszakom elmúlt, ahogy az is, hogy ilyen kétes helyeken lakjak.

Amúgy meg fel a fejjel, nem Te vagy az első áldozat, de a jelek szerint már kint is vagy a kátyúból! Csak ügyesen! :)

Üdv,
Jocó
süti beállítások módosítása