Disz íz London

Egy tanulni vágyó hazánkfia kalandjai a távoli Londonban. Élettapasztalatok és pénzszerzési kísérletek a WC-tisztítástól a vibrátorok raktározásáig...

Mostanában

Utolsó kommentek

  • joco78: @amarramerre: tavolazsiatol.blog.hu :) (2013.01.21. 02:43) Nem félsz attól?
  • amarramerre: @joco78: nagyszerű :) remélem, nekünk is összejön előbb-utóbb egy hasonló utazás...addig is lássa... (2012.01.13. 21:01) Nem félsz attól?
  • joco78: @amarramerre: Köszi az érdeklődést. Amint látod, a londoni írások egy kissé elapadtak, - mostanság... (2012.01.13. 18:01) Nem félsz attól?
  • amarramerre: dejó :) szívesen olvasnék még...a keleti utakról nincsen blog? (2012.01.13. 16:12) Nem félsz attól?
  • joco78: @Mr.sebi: Hmmm... Hát igen, asszem épp ezért írtam le ezt a párbeszédet. Ha csak annyi lenne a lén... (2011.10.05. 09:46) Nem félsz attól?
  • Utolsó 20

Őket olvasom

Nemzeti hősök

2008.07.02. 14:01 joco78

A londoni kollektív emlékezet egyik legerősebb élménye az 1666-os tűzvész.
Ekkor történt ugyanis, hogy a pestisjárványos Londont még egy hat napos tűz is súlytotta. A tűzvész Thomas Fraynor, a londoni királyi pék pékségéből indult, és szép lassan kiterjedt az egész városra. A becslések szerint a város kb. 80%-a égett porig.

Létrák
Jópár londoni munkahelyen megfordultam már, de eddig mindenhol különös gondot fordítottak a tűzvédelemre. A tűzvédelmi előírásokat nagyon szigorúan veszik, nem elégszenek meg a porraloltó készülékek szavatossági idejének ellenőrzésével. Külön külső és belső ember van a tűzoltó és -észlelő berendezések ellenőrzésére, valamint minden héten tartanak egy 15-30 perces tűzpróbát, amikor is a riasztóberendezéseket, hangszórókat, szignálokat, menekülőutakat és vészkijáratokat egyenként ellenőrzik. A személyzet ilyenkor hangszórón keresztül vagy személyesen mindig tudatja, hogy a próba elkezdődött és ugyanígy elismételve azt is, hogy a próba végetért. Közben percekig búgó szirénahang, vagy idegesítő sípolás, esetleg nyugodt női hang járja be a csarnokot, hogy azonnal hagyjuk el az épületet, ne vegyük igénybe a lifteket és, hogy merre találjuk a menkülőutakat.


Irányítsa a tűz fészkes fészkére!

Otthoni szemmel irigylésre méltó, hogy itt tényleges tekintélye van a rendvédelmi szerveknek. A járőr vagy a bobby jelenléte tiszteletet parancsol, ám ez nem egyenlő a terrorral. Gyakran látni őket viccelődni, turistákkal fényképezkedni vagy egyszerűen csak útbaigazítást adni.
Akiket ritkábban látni, de ha lehet, akkor még nagyobb tekintélynek örvendenek, azok a tűzoltók.


Tűzszünet

Én mondjuk láthatom és hallhatom őket nap mint nap, mivel a szállásunk közvetlenül egy tűzoltóállomás mellett van. Bármikor gyönyörködhetek a gyakorlatozó tűzoltókban, a falon keresztül is hallgathatom az ordításukat, miszerint "Fire in the left corner" vagy egyszerűen csak "Left-right, left-right, left-right". Van egy üres kiképzőtornyuk, amin a tűzoltást és a mászkálást szokták szimulálni. Egyrészt, formában kell lenni - ez ugye érthető - másrészt, valamivel el kell ütni a lassan telő szolgálati perceket. Szerencsés esetben nem riasztják őket sehova, ilyenkor viszont ki kell találni valamit.


Legóemberek

Előszeretettel fogadnak iskolás csoportokat, akiket magukhoz hasonlóan beöltöztettnek és együtt végeznek akadálypályás feladatokat. Nekem ezekről gyakran a Hátulsó pár előre fuss! játék színvonala jut eszembe, azzal a különbséggel, hogy itt előkerül egy-egy locsolótömlő, vagy éppen gumiemberkék, akiket óvatosan kézről kézre adva kell a képzelt tűzből kimenteni.

Ilyenkor látszik a pleximaszkon keresztül a kiskamaszok üdvözült tekintete, néhány órára ők is igazi férfiak, mitöbb, igazi nemzeti hősök.

16 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asdasd 2008.07.02. 16:28:34

Csak egy kis erdekesseg: A tuzvesz eredmenyekent tilos szalmateteju hazat epiteni Londonban. Amikor valamikor a kilencvenes evekben ujraepitettek a Globe Szinhazat, az epitesi hatosagnak specialis egy alkalomra szolo epitesi engedelyt kellett kiadnia. Ugyanis a rendelet meg mindig ervenyben van.

Szerintem szolgalatban levo tuzolto nem gyakorlatozik mert az indulo tuzoltoauto nem hiszem hogy megvarja amig a gyakorlatozok lekaszalodnak a torony tetejebol.

bea · http://www.soupandpasta.blogspot.com 2008.07.03. 08:24:28

nekem ez tokre tetszik, hogy a kamasz sraxokat odaviszik, es ok is gyakorlatoznak kicsit.
sarmelleki repteren lattunk ilyesmit, de annak inkabb South Park hangulata volt, plane amikor a kolykorkre iranyitottak a kocsi tetejen levo vizagyut. neztunk is, Kenny merre van. :P

Rokalany 2008.07.03. 09:18:35

Itt Elzaszban vittünk gyerkôcöket ilyenre. 3-5 éveseket. Hàt, a tûzoltok nagyon lelkesek voltak, de a gyerekek széjjeluntàk magukat, mert az oltok a felnôttek fejmagassàgàba irànyitva a beszédet, felnôtt nyelven magyaràztak.
Viszont a végén fölötözhettek egyenként és sisakosan locsolhattàk az ôt "tûzbàbut", amik erre lecsapodtak. Nagy volt az ôrom és azutàn beultették az összes kölyköt egy rakàsra az autoba és szirénàzva körbementek a tûzoltosàg körül. Az azért elég megràzo lehetett, amikor ott a zàrt térben ràjuksivitott a sziréna, de mind boldogok voltak.

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.07.03. 09:35:14

Szemetek. Ezek kicsinálták Kennyt...

Timi 2008.07.03. 12:27:15

A gyerekem apja tűzoltó...
Bárhol járok, akár helyben, akár más városokban, ha szirénázó tűzoltóautót látunk, látok, mindig összeszorul a szívem...

Amúgy a szolgálatban lévő tűzoltó gyakorlatozik is (itt nálunk, Vácon, a Dómhoz elég gyakran kivonulnak), és minden áldott nap körletet takarít (muszáj a munkaidőt 8-16 óráig kitölteni valamivel, ha nincs vonulásuk), de legyenek bárhol, bármikor, mivel velük együtt ott van az induló tűzoltóautó vezetője is, együtt, közös erővel semmi perc alatt összekapják magukat, mert az elég csúnya lenne, ha a kivonuló autón nem lennének ott az illetékes elvtársak... :)

Egyébként egész nap imádkoznak, hogy ne legyen sehol semmi baj...

Bocsánat, hogy a South Parktól kissé elvonatkoztattam.. ;)

Timi 2008.07.03. 20:19:24

Még egy megjegyzést szeretnék ehhez fűzni:
honi tűzoltóink olyan nagy tekintélynek, illetve olyan nagy megbecsülésnek örvendenek, hogy a bajba jutott emberek nem győznek hálálkodni megmentett ezük-azuk miatt.

Az egy évre jutó az összes kivonulások számát már nem tudom megmondani (jó sok), de például tavaly 2, azaz kettő embernek jutott eszébe köszönetet mondani és hálásnak lenni azért, hogy vannak emberek, akik a testi épségüket, vagy akár az életüket is készek áldozni miattuk, a házuk, az autójuk, a macskájuk miatt.

Ők azt mondják, nem emiatt csinálják.
De ugye, a köszönő szavak, sorok mégis jólesnek az embernek ...

Nem értem, miért is korteskedem itt a volt férjeméknek? :D

mig8 2008.07.03. 21:37:26

Timi. Szerintem azért, mert még mindig szereted... (bocs)

Zuza 2008.07.03. 21:40:29

Timi. Én is erre gondoltam. Ez már csak így megy.

Timi 2008.07.04. 09:36:53

Remélem, hogy nem ... ;)

Kanyarodjunk inkább vissza a South Parkhoz? ! :))

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.07.04. 10:08:15

Szemetek. Ezek kicsinálták Kennyt...

Timi 2008.07.04. 15:06:36

Tebenned bíztam elejitől fogva...

mig8 2008.07.06. 21:19:21

Te Jocó, roppant mód szégyellem, de elfelejtettem, hogy vegaként Te megeszed-e a halat, vagy sem?

Rokalany 2008.07.07. 14:21:34

igen, ez azért még kellett...

bea · http://www.soupandpasta.blogspot.com 2008.07.07. 23:41:28

sőt tojást sem eszik. viszont nem válogat, csak ha kelbimbóról van szó. egyébként rendes srác. :P
süti beállítások módosítása